Dostupni linkovi

Ko su ključni igrači u Trampovom timu


Unutrašnjost Trump Towera
Unutrašnjost Trump Towera

Izabrani američki predsjednik Donald Trump slaže svoj tim s kojim će vladati iduće četiri godine. Za sada je poznato da je, za mnoge politički insajder Reince Priebus, imenovan šefom osoblja Bijele kuće, a “jastreb” i outsider Stephen Bannon glavni je savjetnik. Po svemu sudeći jedna od ključnih pozicija, ona državnog tajnika, mogla bi pripasti Rudyiu Guilianiju.

Bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani vodeći je kandidat za novog američkog državnog tajnika u administraciji izabranog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je jedan dobro upućeni izvor.

Isti izvor je kazao da je John Bolton, koji je bio američki ambasador pri UN-u za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, također u kombinacijama da vodi State Department.

Kandidat za novog američkog državnog tajnika: Rudy Giuliani
Kandidat za novog američkog državnog tajnika: Rudy Giuliani


Guiliani je iskusan političar. Bio je gradonačelnik New Yorka kada su izvršeni teroristički napadi 11. septembra 2001.

Trumpov je prijatelj godinama i žestoko ga je branio kroz sve krize izazvane njegovim kontroverznim izjavama, optužujući istovremeno Hillary Clinton da je kršila zakon u aferi oko korištenja privatnog servera za elektroničku poštu dok je bila državna tajnica od 2009. do 2013.

“Ako Rudi to želi, on će to i dobiti”, rekao je bivši predsjednik Zastupničkog doma Newt Gingrich za Fox News.

Spominjalo se da bi Gulliani mogao biti državni tužilac, ili savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Senator Jeff Sessions iz Alabame mogući je izbor za ministra obrane. Agencija Reuters je javila da je vidjen kako ulazi u Trump Tower.

U javnosti je do sada bilo spekulacija da bi neke od funkcija mogla preuzeti Trumpova djeca. Nagađalo se da bi neka od pozicija mogla pripasti i članu Demokratske stranke. Naime, uobičajeno je da predsjednik republikanac i obratno, imenuje u svoj kabinet osobu koja pripada drugoj političkoj opciji.

Iako je tokom kampanje obećao da će dovesti ”zaboravljene muškarce i žene” u svoj tim, izbor Priebusa, predsjednika Republikanskog nacionalnog odbora i prijatelja predsjednika Kongresa Paula Ryana razljutiće dio Trumpovih birača. Oni najzagriženiji, koji su računali da će Trump održati obećanje o “isušivanju močvare” u središtu političke moći u Washingtonu neće biti sretni dolaskom čovjeka poput Priebusa.

Reince Priebus i Stephen Bannon
Reince Priebus i Stephen Bannon


Tradicionalniji republikanci, pak, mogli bi biti nezadovoljni imenovanjem žestokog Bannona za jednu od ključnih funkcija u Bijeloj kući.

No, glavnu riječ ima izabrani predsjednik. Barack Obama nije krio svoju zabrinutost, te je ponovio kako se u mnogim pitanjima razlikuje od Trumpa. Priznao je da mu je trebalo puno vremena za neke značajane političke promjene, čak i u prve dvije godine mandata kada su demokrati imali većinu u oba doma Kongresa.

"Ali narod je rekao svoje. Donald Trump je naš slijedeći 45 -ti predsjednik. I na njemu je da formira tim koji će mu služiti i najbolje predstavljati njegovu politiku. Oni koji nisu glasali za njega trebaju shvatiti da tako funkcioniraju demokracija i sistem”, istaknuo je Obama.

Znak da je Trump već blizu nekim odlukama je njegov sastanak s izabranim potpredsjednikom Mikeom Penceom, šefom njegova tranzicijskog tima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG