Dostupni linkovi

Neizvesnost nakon tenzija u Skoplju


Tenzije na protestu u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Tenzije na protestu u Skoplju

Iz Skoplja piše: Zoran Kuka

Prometej je preživeo tešku noć u Skoplju, ali uz podršku policije, na kraju je spasio glavu.

Aktivisti Šarene revolucije pokušali su srušiti ovaj spomenik, koji je kad je postavljen nasuprot Skupštine bio skroz nag, kako i treba da bude. Ali nakon reakcija nekoliko ženskih nevladinih organizacija, njegove genitalije su pokrivene, što je prouzrokovalo buru sarkazma i humora u delu javnosti koja ne podržava vladin projekat “Skoplje 2014”.

Svejedno, u ponedjeljak uveče, nakon neuspelog pokušaja aktivista da ga sruše, intervenisala je policija koja ja potisnula demonstrante. Oni su na to odgovorili bacanjem kamenica i ostalih tvrdih predmeta. Skoplje je preživelo tešku noć Šarene revolucije.

Reč je o najmasovnijem protestu do sada, a u akciji “bojenja” je opet stradala zgrada Ministrastva pravde. Prolila se boja i na zgradu Sobranja. Sada je ključno pitanje - šta dalje.

Aktivista udruženja “Protestiram”, koje je deo Šarene revolucije, Pavle Bogoevski ispred vlade je poručio da se glas građana mora poštovati.

Glas građana mora da se čuje ne samo na ulici i ne samo u Skupštini, ne samo na debatama sa ekspertima. Moramo biti prisutni u svim procesima, sa svim partijama i nevladinim organizacijama koje su digle glas i ruke protiv ovog režima.”

Šareni aktivisti, opozicija i predstavnici međunarodne zajednice podržavaju rad Specijalnog tužilaštva i traže da se rasčisti za kriminalom i korupcijom, dok vladajuća stranka VMRO DPMNE smatra da je Tužilaštvo ekspozitura opozicije.

Opozicija i Šareni traže i nastavak stranačkih pregovora i održavanje izbora u Makedoniji. U međuvremenu, od pregovora nema ništa, tako da je dalje ključna reč – neizvesnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG