Dostupni linkovi

Židovi neće na komemoraciju u Jasenovac, Vlada se čudi


Jasenovac
Jasenovac

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj neće sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu. Iz Vlade odgovaraju da je njihova reakcija pretjerana. Predstavnici romske i srpske manjine očitovat će se o sudjelovanju do kraja tjedna.

Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj najavila je da neće sudjelovati na komemoraciji 22. travnja zbog postava jasenovačkog muzeja, zbog problema u formiranju Savjeta jasenovačkog Spomen-područja i zbog činjenice da hrvatska država ništa ne poduzima i ne želi poduzimati oko relativizacije i revitalizacije ustaštva, konkretno – ustaških povika na prosvjedu protiv Agencije za elektroničke medije i na osječkoj nogometnoj utakmici Hrvatska – Izrael, gdje je u loži bio i hrvatski premijer, a da je reakcija Vlade bila u najmanju ruku sterilna.

"Stoga, ocijeniti nekoga da je pretjerano reagirao na neke događaje, pogotovo iz pozicije većinske zajednice, samo je po sebi neprimjereno. A što se tiče stvarnih događaja, činjenica je da Vlada u posljednje vrijeme nije poduzimala nikakve poteze kojima bi se ogradila od postupaka ne samo građana, nego i političara koji su članovi vladajuće koalicije“, kaže za naš radio politički analitičar Ivan Rimac.

Naime, na prosvjedu protiv Agencije za elektroničke medije bio je i Ivan Tepeš, potpredsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Starčević, koja je dio HDZ-ove koalicije.

Jasenovac
Jasenovac

"Zatvaranje očiju pred takvim pojavama i izjednačavanje krivnje mogu imati samo negativne posljedice po hrvatsko društvo“, zaključio je Rimac.

Uz ocjenu da je reakcija Koordinacije židovskih općina pretjerana, Vlada dodaje kako se ogradila od govora mržnje i osudila isticanje simbola i slogana totalitarističkih sustava.

Najbrojnije žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac su Srbi, zatim Romi, pa Židovi, pa Hrvati… U ime srpske manjine saborski zastupnik Milorad Pupovac kaže kako razumije odluku Koordinacije.

"Naša odluka će biti donesena u narednih nekoliko dana, nakon što raspravimo ukupne okolnosti i dobijemo što više saznanja o tome kako će se održavati komemoracija, jer o tome – za razliku od prethodnih godina - nemamo baš nikakvih saznanja“, navodi Pupovac.

Romska manjina će odluku donijeti 8. travnja, nakon manifestacije na kojoj će se obilježiti Svjetski dan Roma.

Na groblju nije mjesto politici

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je za portal "Libela“ izrazio žaljenje zbog ove odluke Koordinacije židovskih općina, a na pitanje da komentira njihov argument da je to zbog "relativizacije i revitalizacije ustaštva“, odgovorio kako "ne zna, jer da je to vidio samo po medijima.“

Jasenovac
Jasenovac

Ravnateljica Javne ustanove Spomen područje Jasenovac Nataša Jovičić za naš radio kaže kako Savjet zbog zakonskih nejasnoća kako imenovati članove ne postoji već dvije godine, a da je na novi postav bilo primjedaba otkako je pred 10 godina postavljen, ali da za novi treba novaca. O odluci o bojkotu komemoracije kaže:

"Meni je žao zbog ove odluke Koordinacije, ali ja mislim da komemoracija nije mjesto – kao ni na jednom groblju – da se govori o politici. Možete na drugim mjestima, ali ja mislim da komemoracija u Jasenovcu, gdje se uvijek skuplja neke političke bodove, nije mjesto za to. Zapravo, niti u jednoj izjavi ne vidim da je ikome stalo do žrtava.“

Ove godine na komemoraciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, biti će državni vrh, ali neće biti njihovih govora. Govorit će samo najstarija živuća logorašica Pava Molnar. Koordinacija židovskih općina najavila je da će imati odvojenu komemoraciju.

Prema poimeničnom popisu Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, koji nije ni konačan ni potpun, u logoru je stradalo 83.145 ljudi – 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Židova, 4.255 Hrvata.

Zbog strogih mjera osiguranja i teškog stanja u kojem su se logoraši nalazili, svega je njih tristotinjak uspjelo pobjeći iz logora. Najveći pokušaj bijega organiziran je 22. travnja 1945. Dan ranije likvidirano je preostalih 700 logorašica, i šestotinjak logoraša predvođeno Antom Bakotićem krenulo je u proboj. Uspjela su svega devedeset i dvojica. Par sati kasnije proboj je pokušalo 167 logoraša iz Kožare. Uspjelo je njih 11.

Na spomen tog proboja svake se godine krajem travnja u Jasenovcu održava komemoracija ispod kamenog cvijeta Bogdana Bogdanovića. Ponekad zbog poplava, a ponekad zbog zauzetosti političara, komemoracija se znala održavati i početkom svibnja. Ravnateljica Jovičić najavljuje da će komemoracija ubuduće biti održavana uvijek na isti datum – 22. travnja, na sam dan proboja.

XS
SM
MD
LG