Dostupni linkovi

Hitna reakcija na govor mržnje na zagrebačkoj TV


Marko Jurić
Marko Jurić

Povodom govora mržnje na lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 Vijeće za elektroničke medije pokrenulo je hitnu proceduru.

Autor i voditelj jedne od emisija na toj televiziji Marko Jurić pozvao je Zagrepčane koji prolaze pored Pravoslavne crkve da pripaze na četničke vikare koji bi mogli istrčati iz crkve i početi klati.

Prije toga je u emisiji prikazan video u kojem grupa pravoslavnih svećenika, među kojima je i episkop Porfirije, u Chicagu pjeva pjesmu posvećenu ratnom zločincu Momčilu Đujiću.

Vijeće za elektroničke medije promptno je reagiralo povodom jednog od najeklatantnijih slučajeva govora mržnje u hrvatskim medijima posljednjih godina u emisiji „Markov trg“ lokalne privatne televizije Z1.

„Mi smo održali izvanrednu sjednicu i pokrenuli smo hitnu proceduru, a to je da se u roku od 48 sati traži očitovanje nakladnika Z1 vezano za tu emisiju što se tiče govora mržnje. Vidjet ćemo što će nakladnik reći, i – kako mi sami ne možemo ići dalje od očitovanja – predat ćemo cijeli postupak Državnom odvjetništvu“, kaže za RSE predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić.

To je promptna reakcija na izjavu voditelja i urednika emisije Marka Jurića Zagrepčanima da pripaze kada šeću zagrebačkim Cvjetnim trgom.

„Budite oprezni, pošto je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Dakle, dragi moji Zagrepčani, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi oštar četnik u blizini'“, kazao je Jurić.

Prije toga Jurić je u emisiji pustio video u kojem se vidi aktualni zagrebački pravoslavni episkop Porfirije kako zajedno s još nekoliko pravoslavnih svećenika na nekom skupu u Chicagu pred par godina pjeva pjesmu posvećenu optuženom, ali nikad osuđenom ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, četničkom vojvodi Momčilu Đujiću:

„Šta se ono na Dinari sjaji?
Đujićeva kokarda na glavi.
Od Dinare svanuće sloboda,
Donijeće je Momčilo vojvoda.“

Zbog govora mržnje u izjavama izjava urednika i voditelja Jurića odmah su prijave Vijeću za elektronske medije podnijeli brojni građani.

Prvi je prijavom reagirao redatelj i bivši novinar Igor Mirković, apelirajući na Facebooku da to i drugi učine, a prvi medij koji se uključio prvo prijavom, a potom i apelom drugima da to učine bio je Libela, portal o rodu, spolu i demokraciji.

„Radi se o tome da je gospodin Jurić u svojoj emisiji „Markov trg“ koja se prikazuje na televiziji Z1 prilikom odjave prošlotjedne emisije vrlo otvoreno prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije gdje je krajnje vulgarnim rječnikom pozivao na mržnju“, prokomentirala je za RSE članica uredništva Libele Ana Brakus.

Do ranih poslijepodnevnih sati na adresu Vijeća za elektroničke medije stiglo je već nekoliko desetaka prijava televizije Z!, emisije „Markov trg“ i samog Jurića zbog govora mržnje.

XS
SM
MD
LG