Dostupni linkovi

Sud čeka žalbu odbrane na Mladićevo izručenje


Najsvežija fotografija bivšeg komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladića, 28. maj 2011.
Najsvežija fotografija bivšeg komandanta bosanskih Srba, Ratka Mladića, 28. maj 2011.
Zastupnik haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić izjavio je da je u ponedeljak oko 17.30 poštom poslao žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića Haškom tribunalu.

Šaljić je agenciji Beta rekao da je u žalbi naveo da se Mladiću ne može suditi zbog bolesti, kao i da iz tog razloga ne trebalo ni da bude izručen Haškom tribunalu.

"Bolesnom čoveku se ne može suditi", rekao je on i ponovio da je Mladićevo zdravstveno stanje veoma loše.

Šaljić je naveo i da je žalbu poslao "preporučeno" i da očekuje da je sud razmatra u utorak.

Šaljić je u ponedeljak takođe podneo zahtev za formiranje nezavisnog lekarskog tima koji treba da utvrdi pravo zdravstveno stanje haškog optuženika.

"Od suđenja ne verujem da će biti išta, jer ne verujem da će Mladić dočekati početak tog procesa", rekao je Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu.

"Njegovo zdravstveno stanje je alarmantno, nužno je da ga pregledaju kardiolog, neurohirurg, ortoped, gastroenterolog", rekao je Mladićev branilac.

Predstavnik Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je u ponedeljak da proces izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine od ponedeljka može da traje najmanje dva dana, a najduže četiri.

Predat zahtev za punomoćje za podizanje penzija

Homen je prethodno za RTV B92 kazao da se, ako sud u ponedeljak do 17 časova, kada ističe rok, ne dobije žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova da Mladić bude izručen Hagu, onda čeka još 24 časa da bi se proverilo da li je žalba uopšte poslata.

"Formalno-pravno žalba utiče na ceo postupak. Slanje poštom je odugovlačenje. Krivično vanraspravno veće razmatra navode žalbe. Ne možemo da pretpostavimo šta će u njoj pisati. Verovatno će se žalba odnositi na psihofizičko stanje Mladića. Ceo postupak od danas može trajati minimalno dva, a maksimalno četiri dana", kazao je Homen.

On je dodao da razume postupke porodice i advokata Mladića, koji potenciraju njegovo loše zdravstveno stanje, i izneo pretpostavku da je međunarodni sud uspostavio najviše standarde u svom funkcionisanju.

Advokat Šaljić je rekao da je istražnom sudiji Specijalnog suda podneo zahtev za overu punomoćja kako bi porodica tog haškog optuženika mogla da podiže njegovu penziju, zamrznutu 2005. godine.
Bosiljka Mladić (desno), supruga Ratka Mladića, razgovara sa sinom Darkom (u serdini) i advokatom Milošem Šaljićem, ispred Specijalnog suda, 29. maj 2011.

On je novinarima rekao da će istražni sudija angažovatri službenika osnovnog suda koji će overiti te zahteve u ćeliji.

On je ranije izjavio da će Ratko Mladić ovlastiti svog sina Darka Mladića da podiže njegovu penziju.

Mladiću je penzija zamrznuta 2005. godine, a odluku o početku isplate donosi istražni sudija Odeljenja za ratne zločine.

Prema pisanju medija, Mladiću bi trebalo da bude isplaćeno 4,7 miliona dinara zaostale penzije, i potom 90.000 dinara mesečno.

Sve o Ratku Mladiću


Sve o hapšenju optuženika za genocid i zločine protiv čovječnosti nakon 15 godina bježanja od pravde. Svjedočenja, analize, komentari, multimedija.
XS
SM
MD
LG