Dostupni linkovi

Hoće li Lukšić donijeti promjene


Igor Lukšić, februar 2010
Igor Lukšić, februar 2010

Politički i društveni subjekti koji su izvan vladajuće koalicije, sa skepticizmom gledaju na budućeg premijera Igora Lukšića i njegovo upravljanje budućom vlašću.

Opozicione stranke neće podržati Lukšićev sastav Vlade i program u parlamentu, a u nevladinom sektoru očekuju da Lukšić smijeni ministre koji nisu imali političke volje za borbu protiv korupcije.

Kada Igor Lukšić bude prezentovao program i sastav nove vlade, dobiće većinsku parlamentarnu podršku od poslanika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i manjinskih nacionalnih stranaka.

Igor Lukšić je usaglašeno rješenje za mandatara i od njega i njegove Vlade u Socijaldemokratskoj partiji se očekuje da nastavi sa strateškim opredjeljenja dosadašnje vlade, a to je dalji nastavak reformi i procesa integracija, kaže Raško Konjević poslanik SDP-a.

"Mislim da je državni cilj Vlade, Skupštine i svih organa da u narednoj godini

budemo posvećeni ispunjavanju obaveza, odnosno ciljeva koji su postavljeni u mišljenju Evropske komisije, tih sedam uslova od kojih će zavistiti dalji proces integracija u EU. Mislimo da to treba da bude jedan od ključnih prioriteta Vlade, ispunjavanje tih obaveza, kako bi smo tokom 2011. dobili datum pregovora i u nekoj optimističkoj varijanti već u prvoj polovini 2012 počeli proces pregovaranja", kaže Konjević.

Dio opozicionih partija neće podržati Lukšićev program i sastav Vlade jer smatraju da promjena na čelu Vlade koja je obavljena voljom dosadašnjeg premijera Mila Đukanovića ne garantuje da će doći do suštinskih promjena sistema vrijednosti.

"Tek u neko dogledno vrijeme, kada se vidi kako gospodin Lukšić misli da vlada, da li će da se služi polugama vlasti koje je koristio gospodin Đukanović ili će zaista da proba nešto značajno da promijeni, možemo da pričamo o nekim blažim ocjenama za njegovu vladavinu i eventualno o nekim prvim pohvalama. Do tada zaista će morati da se dokaže posebno zato što, zbog informacija koej imamo, ne očekujemo nikakve ozbiljne promjene u načinu vladanja"
, navodi potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović.

Smjena ministara za početak

Igor Lukšić i Milo Đukanović, 22. decembar 2010
I potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović ocjenjuje da će Igor Lukšić samo nastaviti politiku kakvu je do sada vodio Milo Đukanović, zbog čega ta partija neće podržati Lukšićev program.

"Moram da konstatujem da će gospodin Lukšić biti nastavak dosadašnje, negativne retrogradne i pogubne politike i kada su u pitanju suštinske integracije i kada je u pitanju održivi razvoj Crne Gore. Mislim da mu je previše mali manevarski prostor da bi on pravio jedan kvalitetan otklon od dosadašnje politike, da bi u istinu usvojio i implementirao najbolja rješenje, da bi se borio sa velikim problemima i nasljeđem gospodina Đukanovića", kaže Radulović.

Najuticajniji dio nevladinog sektora u Crnoj Gori očekuje od Igora Lukšića da prilikom sastavljanja nove Vlade iz izvršne vlasti ukloni one ministre koji nisu pokazali da imaju političku volju za suzbijanje korupcije.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović smatra da bi smjena dijela ministara bila dobra početna poruka novog mandatara.

"Posebno mislim na ministra ekonomije za koga je više nego dobro poznato šta je radio po pitanju privatizacije, mislim i na ministra uređenja i planiranja prostora i svakako da mislim

šta će se desiti sa određenim kadrovskim rješenjima kao što je direktor policije, koji nije ništa ozbiljnije učinio od kada je došao na tu funkciju. Ako se nastavi sa kontinuitetom u smislu identičnih kadrovskih rješenja ja ne vidim zašto bi smo očekivali bilo šta novo od eventualno novog premijera Lukšića. On je i do sada bio u Vladi i do sada je imao priliku i pod njim su bile dvije ključne institucije kada je borba protiv korupcije u pitanju – Uprava za sprječavanje pranja novca za koju znamo da nema rezultata kao i Uprava za antikorupcijsku incijativu za koju znamo da mimo obuka i sličnih aktivnosti ne radi ništa više u toj oblasti", navodi Ćalović.

Igor Lukšić ima 34 godine, doktorirao je na ekonomskom fakultetu u Podgorici i u Vladi Crne Gore je najmlađi ministar i potpredsejdnik Vlade.

Do sada je više puta bio poslanik u parlamentu, najprije je u Vladi obavljao poslove savjetnika i zamjenika ministra, od 2004. godine biran je na dužnost ministra finansija četiri puta, a od decembra 2008. godine za potpredsjednika Vlade dva puta.

XS
SM
MD
LG