Dostupni linkovi

Hoće li Srbija suditi odgovornima za masovne grobnice


Lokacija na kojoj se nalazi masovna grobnica u Raškoj. Foto: Enes Halilović
Lokacija na kojoj se nalazi masovna grobnica u Raškoj. Foto: Enes Halilović
Pronalaženje još jedne masovne grobnice na teritoriji Srbije sa telima ubijenih Albanaca na Kosovu, ovoga puta u Raškoj, ponovo je pokrenulo nekoliko suštinskih pitanja vezanih za otkrivanje počinilaca ratnih zločina nakon smenjivanja Slobodana Miloševića sa vlasti.

Jedno od njih je zašto do sada u Srbiji nikome nije suđeno za ono što se događalo uglavnom tokom NATO bombardovanja, a to je iskopavanje tela ubijenih Albanaca na Kosovu, prenošenje u Srbiju i ponovno zakopavanje u masovnim grobnicama od kojih su sve (u Batajnici, Petrovom Selu i Perućcu, osim najnovije u Raškoj) otkrivene uoči Miloševićevog isporučivanja Hagu.

Za zločine na Kosovu za sada pred sudom u Hagu je visoki policijski zvaničnik Vlastimir Đorđević, pred domaćim sudom se procesuira slučaj Suva reka, a završeno je suđenje za ubistvo braće Bitići.

Ronilac iz Kladova Živadin Đorđević, koji je u Hagu svedočio o slučaju hladnjače pune leševa pronađene 2001. godine u Dunavu, sada je prvi put za RSE ispričao šta je video 1999.godine u Perućcu gde je pronađen kamion i leševi kako plutaju oko njega.

“U Perućcu su plutali leševi zato što je neka budala opalila iz zolje na kamion, misleći da ga potopi", rekao je Đorđević.

RSE: Koja to budala?

Đorđević: Najverovatnije oni iz specijalnih jedinica koji su vršili asanaciju terena. Jer, oni su dobili nalog od nekoga da to popakuju i da sklone. Oni su sjurili kamion u Perućac ali on je ostao da pluta, pa su pucali. Normalno, kamion je potonuo, a leševi ostali da plutaju.

Nedovršene istrage

Ti leševi su pokopani kraj Perućca i 2001. godine su ekshumirani, priča Branimir Petronijević tadašnji Okružni tužilac.

“General Zoran Stanković je, koliko se sećam, radio obdukciju, ja sam sa tužiocem iz Bajine Bašte prisustvovao svaki dan. Strašan je vetar duvao prvog dana, toga se sećam, hteo je da nas odnese”, kaže on.

Razgovarali smo sa Ljubišom T. Radulovićem, tadašnjim predsednikom Okružnog suda u Užicu:

“I ono što ja znam poslednje je da su prebačeni ti ostaci u Beograd odnosno Zemun, u neki tunel. E, sad šta se posle toga dešavalo, ja ne znam, niti sam obavešten, niti sam davao neke naloge. Zapisnik koji je načinio istražni sudija i zapisnik ekipe dr Stankovića, sve je to dostavljeno tužiocu. Šta je on trebalo da uradi dalje, to je pitanje za tužioca.”

Okružni tužilac u Užicu od 1995. do 2002. godine Branimir Petronijević:

Petronijević: Napravio sam izveštaj, sproveo istragu i onda sam podneo zahtev za prikupljanje potrebnih informacija, što inače Tužilaštvo čini da bi se otkrio počinilac dela.
Nataša Kandić


RSE: I, da li je bilo istrage?

Petronijević: Istraga je sprovedena. I ne znam ništa dalje, ja sam posle...oni su mene.... kako bih vam rekao....dao sam ostavku. I koliko ja znam, policija nije našla izvršioce.

RSE: Kako je moguće da nisu našli?

Petronijević: Moguće je, sve je moguće.

RSE: Vi ste videli dva mesta stravičnih zločina. Iza toga-ništa. Svi ćute, ništa se ne događa. Da li je to vama bilo čudno?

Živadin Đorđević (ronilac iz Kladova): Pa, čudno je, normalno da je čudno. Čudno je i danas što to još nije procesuirano. Međutim, znate kako, svako vreme nosi svoje breme, pa će i ovo, verovatno, jednom izaći na čistac.

Policija ima podatke

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo svih ovih godina izlazi u javnost sa tvrdnjama da postoji još masovnih grobnica po Srbiji.

“Sve te podatke o svim grobnicama nalaze se u posedu policije i vojske. Drugo je pitanje koliko za njima neko potražuje i koliko su te dve institucije spremne da ih daju”, objašnjava Kandić.

Fond za humanitarno pravo je jedna od retkih institucija koja može da istražuje, od mesta gde se zločin dogodio na Kosovu do mesta gde su tela skrivana.

Kandić postavlja pitanje šta je sa odgovornima, ne samo za masovne grobnice već i za druge vrste pokušaja uništavanja tela ubijenih.

“Imamo navode da je bilo spaljivanja tela u Obiliću, pa u Sartridu, pa u Nišu, ali niko ne reaguje. Zbog sumnji da su spaljivana tela u Mačkatici nevladine organizacije stalno su pritiskale Parlament i Vladu da nešto preduzmu.Očigledan je plan da se to sakrije."

RSE: Čiji plan?

Kandić: Plan onih grupa u institucijama koji imaju veze sa zločinima, a još uvek se nalaze u njima. Govorim o vojsci i policiji.
Vladimir Vukčević

Na isto pitanje, podsećamo, ovih dana odgovarali su Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegov zamenik Bruno Vekarić.

“Mi vodimo predkrivične postupke. Mi smo tu beskompromisni. Kad nađemo dokaze, mi ćemo procesuirati", rekao je Vukčević.

A odgovarajući na pomenuto pitanje Vukčevićev zamenik BrunoVekarić je rekao: "Imate predmet Suve reke koji je u drugostepenoj fazi, imate Vlastimira Đorđevića koji je u Hagu. Svi podaci koje Hag traži se njima dostavljaju."

Kakva je danas klima u Srbiji, da li javnost želi da zna sve o zločinima da li očekuje da se odgovorni kazne?

Jedan od haških svedoka za slučaj Kladovo, ronilac Živadin Đorđević kaže da danas nema više straha da mu se nešto može dogoditi ali da je ostao do dan danas obeležen.

“Ja živim sa tim, nema mi druge.

RSE: Kako su vas obeležili?

Đorđević: 50 odsto sam obeležen kao pozitivna ličnost, a 50 odsto kao negativna. Neki su u vreme kada je bilo aktuelno moje svedočenje ustajali od stola u kafani za kojim sam ja sedeo. Kažu, kad ove budale naiđu i hekler proradi ili škorpion, on seje, ne pita. Bilo je svašta. Bilo je i pretnji i poziva kući. U dva sata noću govorili su mi preko telefona da sam izdajica srpskog roda. Da sam imao tada fejsbuk (facebook), bio bih pun kao barka.

*****
Pročitajte i ovo:
U Raškoj pronađena grobnica sa telima kosovskih Albanaca
Moguće postojanje neotkrivenih masovnih grobnica u Srbiji
Priština zahteva saradnju Beograda oko otkrivene grobnice


XS
SM
MD
LG