Dostupni linkovi

Radikali krenuli u kampanju za izbore u Srbiji sa Kosova


Predizborni miting u severnoj Mitrovici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Predizborni miting u severnoj Mitrovici

Porukom okupljenim građanima na mitingu u severnoj Mitrovici da ih nikada neće izdati, Srpska radikalna stranka (SRS) i pokreti “Obraz” i “Naši” započeli su u sredu na Kosovu predizbornu kampanju za parlamentarne izbore u Srbiji.

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović izjavio je da su oni jedina stranka koja je odlučila da u predizboirnu kampanju zajedno sa pokretima “Obraz” i “Naši” krenu sa Kosova.

“Danas kada svi od vas okreću glavu, danas kada je pitanje hoće li se održatio republički izbori ovde i kako će se odvijati mi želimo da pokažemo da za SRS, 'Obraz' i 'Naše' nema ništa važnije od Kosova i Metohije”, poručio je Šarović.

Šarović je naglasio da ne može postojati Srbija bez Kosova i da se ne može od Srbije seći i odvajati Kosovo kao što se ne može slavska ikona od kuće seći na delove i prodavati.

“Ono što vam možemo obećati jeste da vas mi, bez obzira na sve, nikada nećemo izdati i da se mi nikada nećemo predati”, poručio je Šarović okupljenima koji su nosili zastave Srbije i Rusije i zastave sa likom predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Predstavnik SRS iz Zvečana Dobrosav Dobrić poručio je građanima severne Mitrovice da će Kosovo ostati zauvek u sastavu države Srbije, iako aktuelna vlast putem Briselskog sporazuma čini suprotno.

Ovde su pred vama ljudi koji imaju čist obraz kao suzu, koji smeju svakog da pogledaju u oči i koji pripadaju strankama i političkim opcijama koje su ostale na pravom putu - na putu odbrane otadžbine Srbije, njenog Ustava i teritorijalnog integriteta”, kazao je Dobrić.

Okupljenima se obratio i predsednik pokreta “Naši” Ivan Ivanović.

“Svi ste vi svesni da je potpisan Briselski sporazum, i da smo svi izdani. Izdaja se ne prašta i izdaju nećemo oprostiti i zato nam je potrebna pomoć svakog pojedinca. Svaki građanin Kosovske Mitrovice odlučuje za sebe. Niko nam neće biti kriv ako u ovom ili nekom drugom gradu građani budu glasali za ‘izdajnika Vučića”, poručio je on.

Predsednik pokreta “Obraz” Mladen Obradović izjavio je da će samo Srbi okupljeni oko nacionalng fronta u što većem broju očuvati Kosovo u sastavu Srbije i Srbe na ovoj teritoriji.

“Prvi put posle toliko godina stvorili smo nacionalni, stvorili smo patriotski front.Nemojte da nasednete na obmane i na laži onih koji navodno govore kako srpski radikali i Vojislav Šešelj nisu hteli ujedinjavanja nacionalnih snaga. Dok su mnogi govorili o patriotskom frontu, mi smo ga stvorili. Radikali, Obraz i Naši –to je jedna duša, jedna porodica…to je srž pravoslavnih srpskih nacionalista. Svega onoga što vredi i što istrajava u našoj otadzbini”, ocenio je Obradović.

Današnji skup u severnoj Mitrovici održan je pod sloganom “I Kosovo i Rusija”. Skupu, koji je protekao bez incidenata, prisustvovalo nekoliko stotina građana.

A kako je za RSE kazao regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić današnji miting bio je uredno i na vreme prijavljen kosovskoj policiji. Dozvolu za današnji skup, prema njegovim rečima, zatražili su lokalni predstavnici Srpske radikalne stranke.

Podsetimo, na Kosovu neće biti biračkih mesta za parlamentarne izbore u Srbiji, već samo centri za prikupljanje glasova za one koji imaju dvojno, odnosno i srpsko državljanstvo.

To je kazao za RSE Bekim Colaku, savetnik kosovskog premijera. On je dodao da Srbija ne može da organizuje izbore na Kosovu i da neće imati biračka mesta.

“Biračkih mesta neće biti, već centri za prikupljanje. O tehničkim modalitetima odlučujemo ovde na Kosovu, kao i o pomoći OEBS-a”, kazao je on.

Collaku je dodao da se politički ambijent korenito promenio Briselskim sporazumom, tako da se ova godina ne može porediti sa 2012.

Iz OEBS-a u Prištini kažu da je ova misija u mogućnosti da podrži ovaj proces ukoliko to bude bilo potrebno, u skladu sa svojim mandatom i kapacitetima.
XS
SM
MD
LG