Dostupni linkovi

Radović, prvi funkcioner koji će odgovarati zbog homofobije u CG


Prva Parada ponosa u Podgorici
Prva Parada ponosa u Podgorici
Ako je suditi po najavama iz Ministarstva pravde prvi put u Crnoj Gori jedan vladin službenik biće pozvan na odgovornost zbog izjava protiv pripadnika seksualnih manjina. U pitanju je Milan Radović, službenik Ministarstva pravde i v.d. načelnika kazneno-popravnog doma Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

On je prije i poslije Parade Ponosa u Podgorici na svom Fejsbuk profilu uputio niz uvreda na račun seksualnih manjina i podstrekavao na diskriminaciju LGBT osoba. Radović tvrdi da je kritikovao, ali ne i vrijeđao LGBT zajednicu u Crnoj Gori.

Prvi javni službenik koji će se naći na tapetu odgovornosti zbog izrečenih sudova i stavova o seksualnim manjinama i prvoj Paradi Ponosa održanoj u Podgorici, Milan Radović, do početka ove emisije nije odgovarao na naše brojne telefonske pozive.

U službi za odnose sa javnošću Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija , gdje je Radović zaposlen rekli su nam da je službeno odsutan i da se nalazi u inostranstvu .
Podsjetimo, Radović koji je inače i funkcioner vanparlamentarne Narodne stranke, na Fejsbuku uoči i nakon Parade ponosa održane u Podgorici, nazivao je taj događaj nasiljem nad moralnom i ljudskom prirodom, “nasrtajem na moralno opredjeljenje većine građana” i agresivnom “pomocijom abnormalnog seksualnog opredjeljenja” koje “stiže sa svih strana”, uz nazivanje LGBT osoba “šacicom egzibicionista”.

Radović je prije odlaska na službeni put u inostranstvo, medijima potvrdio da je iznosio kritičke stavove na račun parade, ali da to nije homofobni istup ili govor mržnje, već njegovo mišljenje na koje, kako kaže, ima pravo po Ustavu.

No, za takve istupe v.d. načelnika kazneno-popravnog doma Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Mnistarstvu pravde, čiji je Radović službenik nemaju razumijevanja.

Portparolka ministarstva pravde Ana Barada za RSE kaže: “Homofobični istupi v.d. načelnika kazneno-popravnog doma Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milana Radovića neprihvatljivi su, zbog čega je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković pokrenuo proceduru utvrđivanja njegove odgovornosti. Radovićeve izjave, objavljene na njegovoj profil strani društvene mreže Facebook, a koje su prenijete u dnevnim novinama ‘Dan’, u suprotnosti su sa politikom Ministarstva pravde i Vlade Crne Gore, koji se sistemski bore protiv svih vidova diskriminacije. Vlada Crne Gore, donošenjem seta antidiskriminacionih zakona, potom usvajanjem Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba do 2018. godine, kao i davanjem političke i institucionalne podrške nedavno održanoj Paradi ponosa, pokazala je da je nedvosmisleno opredijeljena za predan rad na poboljšanju položaja pripadnika ove ranjive grupe i zaštite njihovih Ustavom zagrantovanih ljudskih prava.”

Za LGBT aktiviste odluka Ministarstva očekivana

Nevladina organizacija Queer Montenegro, organizator Montenegro Pridea, koji je održan 20. oktobra u Podgorici, podnijela je pritužbe Radovića povodom, kako su istakli, javnog podstrekivanja na diskriminaciju i širenja mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama, Queeru i predsjedniku Upravog odbora te organizacije Danijelu Kaleziću.

Evo kako je Kalezić komentarisao odluku Ministarstva pravde da Radovića pozove na odgovornost:,,Rakcija Ministarstva pravde je za nas očekivana. Mi nijesmo sumnjali da će ministarstvo reagovati brzo i na način kako to jedan državni organ treba da reaguje. Imamo prvi slučaj javnog službenika koji će biti procesuiran zbog homofobičnih stavova koji su javno izrečeni i koji su na žalost od strane gospodina Radovića juče i potvrđeni u njegovim medijskim nastupima. No, mi očekujemo da će taj slučaj biti procesuiran do kraja na način kako treba.”

Queer Montenegro je pritužbe podnijela Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Ministarstvu pravde, Savjetu za zaštitu od diskriminacije i Etičkom odboru Uprave za kadrove Crne Gore.

Zamjenica Ombudsmana Marijana Laković u izjavi RSE pozdravila je odluku Ministarstva pravde da Radovića pozove na odgovornost:

“Smatramo da ovakva reakcija Ministarstva pravde treba da posluži kao primjer ostalim institucijama kako i na koji način postupiti sa zaposlenima koji na bilo koji način ispoljavaju ili podstiču diskriminaciju ne samo prema LGBT osobama nego prema svim pripadnicima ostalih manjina. Ovakvi postupci vlasti doprinijeće svakako stvaranju klime povećanja tolerancije prema različitostima.”

Osim slučaja Radović koji je pokrenula NVO Queer Montenegro nedavno je i LGBT Forum Progres uputio pritužbu upravi Fakulteta političkih nauka zbog ispoljene homofobije tokom nedavno održane Škole novinarstva i medijske pismenosti koji je u prostorijama te obrazovne ustanove organizovala NVO “MonteMedia centar”. Uprava FPN-a je brzo reagovala i ogradila se od uvredljivih i diskriminišućih poruka uz objašnjenje da su oni organizatorima samo ustupili prostor ali da ne stoje niti podržavaju istupe pojedinih učesnika te škole protiv prava i sloboda LGBT zajednice.

Da su pozitivni primjeri gdje se vidi da država i pojedine institucije brzo reaguju na primjere homofobije i diskriminacije LGBT osoba još uvijek više izuzetak nego pravilo pokazuje i podatak da pravosudni organi još nijesu procesuirali brojne izgrednike odgovorne za nasilje tokom prvog prajda u Budvi koji je održan u julu ove godine.

Zbog toga je bivši izvršni direktor LGBT Foruma Progres Zdravko Cimbaljević podnio ostavku, a zbog prijetnji smrću bio je primoran da napusti zemlju.
XS
SM
MD
LG