Dostupni linkovi

Borić: Gdje li je nestala sekularnost u Hrvatskoj


Rada Borić
Rada Borić

Rada Borić je feministička aktivistica, članica brojnih međunarodnih ženskih mreža i inicijativa. Napisala prvi finsko-hrvatsko-finski rječnik i hrvatska je vitezica Reda vitezova bijele ruže Finske, a tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović ju je odlikovao Redom hrvatskoga pletera za "osobiti doprinos promicanju i zaštiti ženskih prava u Republici Hrvatskoj, u zemljama regije i Europskoj uniji, te za višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i u radu sa žrtvama ratnog silovanja".

Forbes radi sumnjive top liste pa je i ona završila među sedam najmoćnijih feministica svijeta.

Predaje feminističku kritiku jezika u Centru za ženske studije u Zagrebu, sudjelovala je u emisiji Petoga dana Trećeg programa HTV-a čija se sudbina još ne zna. Ponosna je na svoju nećakinju, nagrađivanu arhitekticu Anu Danu Beroš. Voli sladoled s orasima i veseli se putovanju u Japan.

I sudjelovat će na svim budućim prosvjedima u obranu ljudskih prava.

Subota, 21. svibnja

Kasni povratak iz Dubrovnika s međunarodnog poslijediplomskog seminara o feminizmima u transnacionalnoj perspektivi. Tema seminara goruća: kakva budućnost čeka žene u 21. stoljeću zbog prijetećih "povrataka u prošlost". Zbog jednog takvog prijetećeg događanja ostavljam neraspakirani crveni koferčić i žurim na Strossmayerov trg na prosvijed Obrani pravo na izbor.

Silazim iz tramvaja na Kolodvoru. Okuplja se povorka Hoda za život, obitelj i domovinu. Sve su prigrabili za sebe: život, obitelj i domovinu. Po njihovu svjetonazoru i po cijenu zabrana. Definiciju braka "kao zajednice muškarca i žene" već su nasilno ugurali u Ustav, pa je sad red i da se ženama zabrani pravo da odlučuju o svojim tijelima i svojim sudbinama.

Njih je, prema procjeni 7.000, nas je pet stotina. Obrani pravo na život organizirale su žene iz različitih ženskih i civilnih udruga, a odazvali su se brojni umjetnici, studenti/ice, poneka političarka.

"Nas je manje, ali slušamo bolju glazbu", kaže Zdenka Kovačiček, dok s njom pjevamo Janis Joplin i Ženu za sva vremena a capella. Približavamo se pločniku kako bismo pokazali "hodačima" da se ne slažemo s njihovim licemjernim zazivanjem brige za život. Transparenti sve govore: Moje tijelo, moj izbor, Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost, Moja maternica moji jajnici, o njima ne odlučuju crkveni i državni tajnici, Feminizam=Antifašizam.

Dvije mlade žene, izlaze pred povorku. Jedna nosi gitaru. Grubo ih odvodi policija. Četvrti svibnja je Šveđanka Tess Asplund, stala pred tristotinjak neonacista koji su marširali švedskim Borlangeom, prkosno dižući pesnicu i postala, s pravom, junakinjom. Naša policija nije mogla privesti neofašiste koji su marširali na Agenciju za elektroničke medije i verbalno zlostavljali Mirjanu Rakić, jer ih je bilo previše, rekli su. Jednostavnije je privesti žene koje su branile svoje pravo na izbor. Čekamo dva sata pred policijskom postajom da ih puste. Dunja Ercegović, kantautorica poznata kao Lovely Quinces, jedna je od dviju Dunja, svira i pjeva za nas.

Mirjana Rakić
Mirjana Rakić

Ona druga povorka, na glavnom gradskom trgu, ima svoj program, pod pokroviteljstvom Grada. U povorci je i Dario Kordić, haški osuđenik za zločine u Ahmićima, u kojemu je stradalo 116 bošnjačih civila i 11 djece. Toliko o poštivanju života drugih.

Nedjelja, 22. svibnja

Jutro uz kavu i čitanje portala koji komentiraju Hod za život i prvo javno sudjelovanje Premijerove žene. Eklatantno ispreplitanje politike i interesa kapitala na djelu: Premijerov nekadašnji poslodavac, farmaceutski "div" Teva proizvodi kontracepcijske pilule i pilulu za dan poslije te finacira "poduhvate" U ime obitelji Željke Markić.

O sprezi "obiteljaša" i Crkve, posebice Opusa Dei već sve znamo. Dok premijerova supruga govori da "svatko razuman podržava Hod za život", Markić slatkorječivo skriva pravu namjeru Hoda. Njezin ideolog Vice Batarelo je jasan: "U ovom prosvjedu nismo još tražili zabranu pobačaja, sad prvo idemo prema senzibiliziranju javnosti. Kad senzibilizirate javnost da je zigota, fetus ljudsko biće, onda je sve drugo više manje jasno". Zašto naša dijaspora nije na povratku u domovinu donijela duh trudeauvske Kanade? Ili ja nisam razumna?

Popodne u vrtu kod prijateljice Mile s prijateljima. Vepar i šurlice, bamija i neizbježni gril. Baklava. Nera i Emir su se vratili iz Australije. Pitanje je mogu li ostati u zemlji iz koje mladi odlaze u prepunim autobusima.

Ponedjeljak, 23. svibnja

Čini se da se i rijetka smislena reforma koju je ova vlada namjeravala, premda nevoljko, provesti u djelo, dovodi u pitanje. Radna će skupina za cjelovitu kurikularnu reformu podnijeti ostavku, ukoliko će joj, političkom odlukom i bjelodanim pritiskom, dodati nove članove. Koji bi da "evaluiraju"? Ili interveniraju? Ili cenzuriraju?

Nakon 16 mjeseci entuzijastičnog, predanog i manje-više besplatnog rada 500-tinjak stručnjakinja i stručnjaka reći će "odstupamo". S pravom.

Utorak, 24. svibnja

U Centru za ženske studije. Završavanje EU projekta vezanog uz rodno obrazovanje. Složena aplikacija, međunarodni partneri, dokumenti, žongliranje birokratskim jezikom "ciljeva" i "ishoda". Ova je Vlada, uz potporu (pa i čelništvo) ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, više zaduženog za ideološka pitanja i provedbu konzervativne revolucije, nego što ga zanima kultura, smanjila sredstva za neovisne medije, neovisnu kulturu i sredstva za financiranje civilnog društva.

Kolateralnom štetom postale su i udruge koje se bave najosjetljivijim skupinama. Jer, u stvari, vlasti smetaju one udruge koje se bave ljudskim pravima i upozoravaju na demokratski deficit. A i trima pravobraniteljicama ne piše se dobro. Samo zato što jesu neovisna tijela.

Popodne s mamom. U 88 godini provodi po cijele dane u malom gradskom vrtu. Potjerala nas je kiša, pa nismo stigle posaditi niske mahune.

Srijeda, 25. svibnja

Jedan poseban rođendan – drage prijateljice Eve Ensler. Telefoniram u N.Y. Eve stiže u lipnju. Odmor u Zatonu, a zatim hotel Lafodia na Lopudu. Veselim se dolasku 30 žena i muškaraca koji će planirati svjetsku kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčica. Swaziland, Filipini, Taiwan, Indija, Bangladeš, Meksiko, DR Kongo... sve nas povezuje nasilje nad ženama i djevojčicama u zajednički otpor.

Odgovaram na pitanja dviju švedskih novinarki o stanju ženskih prava u Hrvatskoj.

Ništa od reforme obrazovanja. Boris Jokić, voditelj stručne radne skupine za cjelovitu kurikalarnu reformu dao je neopozivu ostavku. Na konferenciji za medije dobio je aplauz. Političari, eat your heart!

Nosim mami ručak na vrt. Dolazi J. Dobila je rješenje Ministarstva branitelja o obeštećenju za zločin silovanja u ratu. Nakon 25 godina. Potvrda da je pravda spora.

Četvrtak, 26. svibnja

Tijelovo, crkveni blagdan za kojega 85% građana, bez obzira na vjeroispovijest, ne zna što znači. Zanimljivo je da je za vrijeme vlade SDP-a izglasan u Saboru za državni blagdan. Zastupnici su zbog blagdana uzeli cijeli tjedan slobodno. "Tjednovo, umjesto Tijelovo", našalio se Šprajc. I inače je sabornica smislom ispražnjeno mjesto.

Hrvatska radio-televizija (HRT), Zagreb
Hrvatska radio-televizija (HRT), Zagreb

Važno je da nacionalna TV mijenja satnicu svog podnevnog dnevnika zbog mise. Nema dana, a da neki crkveni događaj nije u vijestima i javna televizija sve više postaje poslušnicom Kaptola. Gdje li je nestala sekularnost?

Ljetno popodne. Mislim da je nedjelja.

S Jaruna se vraćaju šetači, roditelji s djecom u kolicima, psi, biciklisti.

Kava s dragim ljudima. Pratimo sestru dio puta. Na svježe pokošenoj livadi udišemo miris trave. "Miriše kao tvoje kosa. To je od kane", kažem ja njemu.

Večernja vijest: Most će tražiti opoziv prvoga potpredsjednika Vlade Karamarka. Koja kuhinja! Ni Masterchef, koji je dobio svoje pobjednice, nije joj ravan.

Petak, 27. svibnja

Pratim konferenciju za medije ministra znanosti i obrazovanja Šuštara, poznatog po svojim kreacionističkim stavovima. Dakako, Jokić i radna skupina su krivci što već reforma nije zaživjela. Do jutros je 23.000 ljudi potpisalo podršku školskoj reformi. Najavljen je i prosvijed za 1. lipnja. Možda će bitka za suvremeno obrazovanje ujediniti građane. Svi na Trg!

Prije mjesec dana Centru za ženske studije dodijeljena je Nagrada Grada Zagreba, uz 20. obljetnicu rada, i uspješno vođenje programa u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, jedne hrabre žene. Dodjela je 31. svibnja uz Dan Grada. Valja prihvatiti Nagradu, unatoč i usprkos. K tome, ustanovljena je 1955.

Prvih dvadeset izbjeglica iz Sirije stiže u lipnju u Split, Zagreb i Rijeku.

Dobrodošli/e!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG