Dostupni linkovi

Putinova zima nezadovoljstva



(Video: Vladimir Putin se obraća publici nakon bokserskog meča)

Autor: Brian Whitmore
(Prevod: Ena Stevanović)

Nije sasvim jasno jesu li navijači na Moskovskom olimpijskom stadionu izviždali Vladimira Putina kada je ušao u ring kako bi se obratio masama prije početka meča u subotu ili je, kako tvrde organizatori, njihov bijes bio usmjeren na još uvijek neporaženog američkog boksera.

Ali ono što je posve jasno je da je ovaj incident samo potkrijepio priče koje već mjesecima kruže Rusijom o tome da je Putinova slava isfucana.

Kao što sam nedavno napisao na svom blogu, statistike vezane za Putina kao i za predsjednika Dmitrija Medvedeva i vladajuću partiju „Ujedinjena Rusija“ pokazuju da je njihova popularnost u stalnom padu.

Trend su izgleda ubrzale usporedbe sa Leonidom Brežnjevim nakon čega je uslijedio kongres „Ujedinjene Rusije“ u septembru kada je objavljen Putinov plan da se vrati Kremlju.

„Kommersant“ je prošle sedmice objavio da je nakon okruglog stola Odsjeka za političku sociologiju i psihologiju Moskovskog univerziteta rečeno da promjene odnosa javnog mijenja prema dugogodišnjem lideru sežu još dublje.

Jedna učesnica okruglog stola Jelena Šestopal je rekla da se Putin sada suočava sa novom generacijom koja ne pada na njegov politički šarm kao njihovi roditelji.

„Zahtjev za stabilnošću koji je tipičan za 2000. godinu se u potpunosti promijenio. U Rusiji imamo prvu post-sovjetsku generaciju građana koji su savladali zvanični liberalni leksikon i spremni su za akciju. Jedino pasivnost većine ide u korist trenutnim liderima. Ali ipak, obrazovani mladi Rusi srednje klase su poprilično kritični prema vlastima“, ocjenjuje Šestopal.

Dobra osoba i slabašan političar

Još jedan učesnik Viktor Titov ističe da su javnosti dosadile Putinove macho PR akrobacije poput vožnje Ladom po Dalekom Istoku, traganja za zakopanim blagom ili „nastupa“ u ringu bokserskog meča.
Poster Dmitrija Medvedeva na jednoj od zgrada u Rusiji, novembar 2011.
Poster Dmitrija Medvedeva na jednoj od zgrada u Rusiji, novembar 2011.

„Na početku su naglašavani njegovi aduti-pravi macho, pouzdan, karizmatičan, jake volje i tako dalje. Ali dvanaest godina poslije, Rusi više nisu slijepi na njegove obaveze odnosno na obećanja koja nikad nisu ispunjena, nedaostatak kontrole nad podređenima i pogoršanje životnog standarda“, kaže Titov.

Titov napominje da se i imidž Medvedeva pogoršao od kongresa „Ujedinjene Rusije“ u septembru kada je najavljena Putinova kandidatura na mjesto predsjednika.

Rusi su vidjeli Medvedeva kao „dobru osobu, ali ne kao političara ili vođu. To je ono što je privlačilo Ruse,“ kaže Titov. „Potez koji je najavljen na kongresu u septembru je promijenio sve. Rusi su počeli percipirati Medvedeva kao prije svega slabašnog političara.“

Titov dodaje da se „za Putina i Medvedeva smatralo da su u poziciji da nešto postignu, ali da to nikada nisu ni pokušali.“

Još jedan sudionik simpozija Vladimir Lapkin sa Instituta za globalnu ekonomiju i međunarodne odnose je istaknuo da je javnost bila zaslijepljena organiziranim Potemkin političkim teatrom koji je bio zamjena stvarnim problemima u Rusiji.

„Narod se umorio od onoga što se u Rusiji naziva političkom borbom odnosno političkom borbom u onom obliku koji je društvo prisiljeno prihvatiti. To znači da će masovna svijest uskoro zahtijevati odlučnu, energičnu i kompetitivnu politiku razvoja. U stvari, stvoriti će neke ozbiljne rizike za idućeg predsjednika“, kaže Lapkin.

Nepopravljiva šteta za tandem

U nedavnom komentaru objavljenom u „Vedomosti“, Mihail Dmitrijev i Sergej Belanovsky iz Centra za strateška istraživanja su došli do sličnih zaključaka kao i Moskovski državni univerzitet.

Ovi autori su tandem Putin-Medvedev nazvali majstorlukom koji je konsolidirao dva suprotna pola u ruskom društvu.
Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin na dodjeli nagrada u Novgorodu, 4. novembar 2011.
Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin na dodjeli nagrada u Novgorodu, 4. novembar 2011.

„Sa društvenog stajališta, stvaranje ovog tandema je bio iznimno uspješan potez. Sve to se desilo gotovo slučajno baš kad se društvo podijelilo na dva tabora sa polarnim i stoga ideološki nespojivim vrijednostima i političkim očekivanjima. Stvaranje ovog tandema je riješilo problem povjerenja u oba tabora“.

„Putin i Medvedev su utjecali na različite društvene polove, ali su se njihovi individualni brendovi međusobno nadopunjavali i istovremeno su kamuflirali rastuće sukobe interesa na oba ova pola. Brend zvani Medvedev je utjecao na onaj dio društva koji je čeznuo za zakašnjelom modernizacijom. Putin je s druge strane utjecao na tradicionaliste i konzervativce u društvu“.

Komentar u "Vedomosti": Predstojeći potez je prikazao Medvedeva kao političkog priljepka kojem nedostaju kvalitete i osobine koje su neophodne državnom vođi.
Međutim, odluka da njih dvojica zamijene mjesta nakon izbora 2012. je „kastrirala“ Medvedeva u političkom smislu te bitno naškodila Putinovom imidžu.

„Predstojeći potez je prikazao Medvedeva kao političkog priljepka kojem nedostaju kvalitete i osobine koje su neophodne državnom vođi. Stoga se logično pretpostavlja da je osobni brend Medvedeva podcijenjen kao politički adut.“

Šteta koja je učinjena ovom tandemu kao takvom je nepopravljiva s obzirom da podrška koju je izgubio Medvedev ne ide u prilog Putinu. Iz toga slijedi da je cjelokupna politička osnova ovog tandema poljuljana. To je posebno uočljivo na desnom političkom bloku koji nema nikoga u gornjim slojevima vlasti kome bi se mogao žaliti ili ga smatrati svojim političkim vođom.

Šteta učinjena Putinovom brendu nije toliko ozbiljna, ali je ipak prisutna. Njegov brend je sada potpuno sam i suočava se licem u lice sa svojim političkim starenjem i nesposobnošću da utječe na oba društvena pola. Septembarska odluka će promjene u gornjim slojevima vlasti učiniti manje vjerovatnim i oslabiti će mogućnost adekvatnog dijaloga između društva i vlasti.

To vjerovatno neće značiti mnogo za izbore 2011-2012. Nadmoć Kremlja u administrativnom sektoru je više nego dovoljna za potizanje željenih rezultata.

Ali sve ovo će imati ogromno značenje kada prođu izbori i kada Putin bude morao početi sa nepopularnim reformama ruskih socijalnih servisa koji su u raspadu bez rezervoara podrške koju već godinama uživa.
XS
SM
MD
LG