Dostupni linkovi

Putinov lik u mrvicama hljeba


Umjetnička instalacija Jolite Vaitkut
Umjetnička instalacija Jolite Vaitkut

Autor: Dmitry Volchek (prevela: Milena Mitrović)

Mrvice hljeba i desetine kokošaka: sav je materijal koji koristi savremena litvanska umjetnica da bi prikazala rusku politiku koju naziva "politikom otimačine".

Uprkos njenoj mladosti, devetnaestogodišnja Jolita Vaitkut (Jolita Vaitkute) već je postigla uspjeh u Litvaniji i to u vještini crtanja portreta političara i javnih ličnosti uz pomoć hrane, a u ciklusu koji je nazvala "Konzumirajte više umjetnosti".

U jednom od svojih najnovijih radova kojim je predstavila portret ruskog predsjednika Vladimira Putina, napravljenog od mrvica hljeba, umjetnica je otišla i korak dalje: dozvolila je gladnim kokoškama da pojedu njeno djelo.

"Ovo je mirni umjetnički protest. Politički nisam aktivna. Ovo je, moj način da iskažem protivljenje Putinovim idejama. Ne želim nikog da uvrijedim", izjavila je Vaitkut.

Njeno djelo pojedini Rusi dočekali su sa oduševljenjem, dok sa druge strane Putinove pristalice smatraju da ovakav način kreativnog izražavanja nije zanimljiv.

Snimak na kojem kokoške kljucaju po Putinovim liku, a koji je umjetnica postavila na Youtube, izazvao je i ljutite komentare.


Vaitkut tvrdi da je postala meta kritičara na društvenim mrežama.

"Trolovi su okupirali moj Facebook nalog. Međutim, odmah sam shvatila da su u pitanju lažni profil, tako da sam odlučila da ne reagujem. Moji sunarodnici me podržavaju i veoma sam zadovoljna ovim projektom", navodi ona.

Ovo nije prvi put, da se Putin našao u njenim radovima.

Jolita Vaitkut
Jolita Vaitkut

Predsjednika Rusije umjetnica je prvobitno prikazala u humorističkim stripovima, a kasnije i u djelima u okviru njenog projekta "Konzumiraj više umjetnosti" u kojima je njegov lik prekriven crnim biberom, ukrašen mariniranim krastavcima, hladnim predjelom, kriškom crnog hljeba i čašom votke.

Umjetnica je navela da bi Putinov portret, postavljen pored slike sa kečapom predsjednika SAD Baraka Obame, trebao da prikaže tenzije između Moskve i Vašingtona.

Umjetnica je opisala Putinov režim kao "politiku otimačine, propagande i vladavine masama.

"Teško mi je da shvatim da takva država postoji u današnjem slobodnom društvu", ističe ona.

Jolita Vaitkut je navela da je Putin jedina ličnost u njenoj seriji "Konzumiraj više umjetnost", o kojem nema lijepo mišljenje.

Končita Vurst u maniru Jolite Vaitkut
Končita Vurst u maniru Jolite Vaitkut

Serija njenih umjetničkih djela obuhvata između ostalih, portret litvanskog predsjednika Dalija Gribauskajta, koji je napravila od sosa od cvekle, austrijske tranvestit pjevačice Končite Vurst čiji je portret napravljenim od sladoleda, dok je portret Alberta Ajnštajna napravila od putera sa crnim hljebom, dok se lik premijera Litvanije Algirdasa Butkevičiusa pojavljuje na palačinci prelivenoj čokoladom i šlagom.

Litvanija i susjedne države, u strahu su nakon ruske aneksije Krima, u martu 2014. godine, ali i zbog podrške koju Rusija pruža proruskim separtistima u istočnoj Ukrajini.

Baltičke zemlje izrazile su bojazan da će Moskva pokušati da ponovo uspostavi kontrolu nad njihovim teritorijima kao u sovjetsko doba.

XS
SM
MD
LG