Dostupni linkovi

Putin smijeno Serdjukova, novi ministar odbrane Šojgu


Putin smijenio ministra obrane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Putin smijenio ministra obrane

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je ministra obrane Anatolija Serdjukova i na njegovo mjesto imenovao Sergeja Šojgua.

Odluku je donio dva tjedna nakon što je pokrenuta istraga o prevarama oko prodaje ruskog naoružanja iza koje je stajala kompanija u okviru Ministarstva obrane

Putin je odluku objasnio upravo tokom susreta s regionalnim guvernerom Moskve Sergejom Šojguom.

“Morao sam donjeti takvu odluku, kako bi se otvorio prostor za nesmetanu i objektivnu istragu”, naveo je ruski predsjednik.

Istraga je pokazala da je ruska država izgubila oko 95 milijuna dolara zbog prevara u kompaniji koju je kontrolisalo Minstarstvo odbrane.

Glavni urednik ruskog časopisa "Natsionalnaya oborona" (Nacionalna odbrana) i predsjednik nadzornog vijeća ruskog Ministarstva obrane Igor Korotchenko za RSE je prokomentarisao kako je Serdjukov bio uspješan ministar, ali da je njegova glavna greška bila što je povjerio previše ovlaštenja podređenima.

Takođe, kako je ocjenio Korotchenko, ruska je vojska morala biti oslobođena komunalnih radova, te se koncentrisati na borbu i fizički trening.

"Takođe ću vas podsjetiti da u ruskoj vojsci za vrijeme dok je Serdjukov bio ministar bilo velikih povećanja plata vojnog osoblja, prema današnjim standardima, a Serdjukovu su dodijeljeni enormni iznosi novca za naoružavanje vojske i mornarice. Ali, on je povjerio previše ovlasti podređenima, što je vjerovatno uzrokovalo veliki skandal", kaže Korotchenko.

On je rekao kako se nada da će istraga o ovoj aferi biti objektivna, te da smatra će se novi ministar suočiti sa istim problemima.

Šojgu je bio ministar za izvanredne situacije između 1994, i 2012., a u maju je postavljen na funkciju guvernera moskovske regije.
XS
SM
MD
LG