Dostupni linkovi

Savet bezbednosti glasa o Siriji, Anan bez ruske podrške


Sastanak Vladimira Putina i Kofija Anana
Sastanak Vladimira Putina i Kofija Anana
Savet bezbednosti UN glasaće u sredu o rezoluciji o Siriji a na razmatranju se u toj svetskoj organizaciji nalaze dva nacrta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan nisu došli do dogovora oko načina rešavanja situacije u Siriji na sastanku u utorak uveče.

Prema prvom predlogu, koji je pripremila Rusija, predviđeno je produženje mandata posmatračke misije UN u Siriji, koji ističe 21. jula, za tri meseca.

Prema drugom, britanskom nacrtu predviđeno je ograničavanje roka boravka misije na 45 dana i uspostavljanje roka od 10 dana u kojem vlada Sirije treba da obustavi nasilje i povuče vojsku iz naseljenih mesta, ili će, u suprotnom, protiv Damaska biti usvojene sankcije na osnovu Poglavlja VII Povelje UN.

Rusija se, međutim, kategorički protivi upućivanju pretnji sirijskim vlastima.

Zapadne zemlje kažu da bez uključenja pretnje sankcijama u tekst rezolucije mandat posmatračke misije neće biti produžen.

Dan pre sastanka Saveta bezbednosti, sastali su se ruski predsednik Vladimir Putin i izaslanik UN-a Kofi Anan ali razgovori o novoj rezoluciji UN o Siriji nisu ostvarili napredak čime slabe i nade Zapada da će Rusija odobriti pretnju uvođenja sankcija Damaska.

Moskva se oštro protivi bilo kakvoj meri koja otvara mogućnost stranog uplitanja i stavila je veto na dva prethodna pokušaja uvođenja UN-ovih sankcija sirijskoj vladi.

Prošlog su se meseca Rusija i četiri druge članice SB UN s pravom veta dogovorile da se u Siriji treba ustanoviti tranziciona vlada, no dok SAD, Francuska i Britanija smatraju da to znači da predsednik Sirije Bašar al-Asad mora da ode, Rusija i Kina ne misle tako.

Iako dogovor nije doveo do neke usuglašene akcije velikih sila ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nakon razgovora Putina i Anana rekao da ne vidi razlog da se na istim temeljima ne dogovore i u Savetu bezbednosti. Moskva kaže da ne podržava Asada ali da neće pristati na bilo kakve dogovore uslovljene njegovim odlaskom s vlasti.
XS
SM
MD
LG