Dostupni linkovi

PUPS napušta SPS: Pravo u zagrljaj naprednjacima


Skupština Srbije, ilustrativna fotografija
Skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Predsedništvo PUPS-a jednoglasno je odlučilo da se obrati premijeru Aleksandru Vučiću kako bi otpočeli razgovore o mogućem predizbornom sporazumom sa njegovom Srpskom naprednom strankom. Ukoliko se ne postigne dogovor, PUPS će samostalno na izbore.

PUPS je u aktuelnu vladajuću koaliciju ušao u savezništvu sa socijalistima Ivice Dačića i Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme. “Pravo PUPS-a je da ide tamo gde proceni da će biti od najveće koristi za državu”, izjavila je za RSE potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović. Ona ne želi da ulazi u procene koliko odlazak PUPS-a urušava izborne šanse koalicije oko SPS-a:

“Trenutno vladajuća koalicija na izbore ide u dve kolone. Koalicija socijalista, PUPS-a i Jedinstvene Srbije je do sada vrlo opravdala svoje postojanje i naša procena je bila da ostanemo zajedno. Ali, svako o sebi odlučuje.”

Lider socijalista Dačić je izjavio da "svako ima opravo da odlučuje kako želi", te da njegova stranka ne može da prihvati da neko na izbornoj listi "ima više nego što ima u realnosti".

U saopštenju PUPS-a se inače navodi, da iz iskustva koje su imali sa aktuelnom vladom, smatraju da je najbolji način da se u celosti ispune ciljevi te stranke, a pre svega zaštita socijalno-ekonomskog položaja penzionera, da svoje buduće delovanje usklade direktno sa političkom misijom premijera Vučića. "Stoga, prirodno je da težimo da jačamo saradnju sa njim i strankom koju vodi", navode iz PUPS-a i dodaju da su o svemu obavestili i aktuelnog koalicionog partnera, lidera SPS-a Ivicu Dačića.

U slučaju da koalicija PUPS-a i naprednjaka postane stvarnost, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka u Beogardu Slaviša Orlović, to može značiti da je Srpska napredna stranka najviše dobila:

Slaviša Orlović
Slaviša Orlović

„Zato što malo daje PUPS-u, verovatno manje nego što su imali na listi sa SPS-om, ali i malo oduzima od ukupnog iznosa glasova SPS-u. Sa druge strane SPS koji je već najavio smanjenje mandata PUPS-u sada neće imati problem koliko da im da, jedino PUPS osim neposredne saradnje sa najjačim partnerom, će imati verovatno manje mandata nego što je do sada imao.“

Čini se, međutim, da su glasovi penzionera izuzetno bitni za vladajuće naprednjake. To se može zaključiti i po poslednjim medijskim nastupima premijera Vučića. On insisitra na određivanju penzionerskog kao jednog od ključnih društvenih slojeva za podršku reformama na kojima njegov kabinet insistira. Stoga se u atmosferi iščekivanja raspisivanja izbora, nameće pitanje koliko savez sa PUPS-om može doneti glasova naprednjacima:

„Savezništvo PUPS-a i SNS imaće veći značaj na simboličnom planu. Imajući u vidu smanjenje penzija i reformske mere koje su preduzete u prethodnom periodu. Sada kada partija koja se legitimisala kao zaštitnik interesa prihvata da bude na listi SNS to je važnija vest nego očekivani broj glasova koji im PUPS može doneti“, ocenjuje Slaviša Orlović.

Razlaz socijalista i PUPS-a drugi je rascep u koaliciji koja upravlja Srbijom od aprila 2014. godine. Prvi se dogodio početkom januara kada su socijalisti i naprednjaci saopštili da će na predstojeće izbore u Vojvodini ići odvojeno.

XS
SM
MD
LG