Dostupni linkovi

Pupovac na listi „Kukuriku koalicije“ za Europski parlament


Milorad Pupovac
Milorad Pupovac
Pred izbore za Europski parlament koji će se održati 25. svibnja krenulo se sa formiranje kandidacijskih lista za jedanaest hrvatskih mjesta u Europarlamentu. Visoko na listi vladajuće koalicije lijevog centra biti će i Milorad Pupovac, saznalo se nakon jučerašnje sjednice predsjedništva socijaldemokrata, koji su najveća stranka vladajuće koalicije.

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac bit će visoko na listi vladajuće koalicije lijevog centra na izborima za Europski parlament u svibnju, potvrdio je on za naš radio medijske napise kako je to bila jedna od tema sjednice predsjedništva glavne stranke vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), održane u srijedu navečer.

„Što se tiče Predsjedništva SDP-a na kojem je – kako čujem – podržana suradnja između SDP-a, dakle vladajuće koalicije i SDSS-a na izborima za Europski parlament i potvrđeni su dosadašnji razgovori o sudjelovanju kandidata SDSS-a na toj listi, a u tom slučaju riječ je o meni, mogu potvrditi da su ti razgovori daleko otišli i da će još samo uslijediti sastanak između predsjednika stranaka, kao i predsjedništva SDSS-a prije toga, i – to je to“, kaže Pupovac.

O kandidiranju Pupovca na listi vladajuće „Kukuriku koalicije“ bilo je govora pred prve izbore za Europski parlament na kojima je Hrvatska sudjelovala još i prije ulaska u punopravno članstvo, 14. travnja 2013. godine, pa do toga nije došlo. Zašto, pitali smo.

„Taj put se govorilo, ali dogovor nije bio do kraja postignut. Tada je dogovor oblikova i ni jedna ni druga strana ne vidi prepreku da se taj dogovor formalno i ne potvrdi“, pojasnio nam je Pupovac.

O naglascima svog budućeg mogućeg angažmana u Europskom parlamentu Pupovac će progovoriti kada i službeno bude kandidiran. Po medijima, on bi mogao biti na drugom ili petom mjestu liste „Kukuriku koalicije“.

Pupovac je rođen 1955. godine nedaleko Benkovca u dalmatinskom zaleđu, i sveučilišni je profesor lingvistike. U prvoj polovici devedesetih bio je aktivan u antiratnim inicijativama, a od druge polovice devedesetih u vrhu je Samostalne demokratske srpske stranke.

„To je dobar potez i Pupovca i 'Kukuriku koalicije'“, kaže povodom ove vijesti za naš radio politički analitičar Jaroslav Pecnik.

„Zbog toga što je to čovjek koji je sigurno zaslužan za mnoge dobre poteze u hrvatskoj politici, ali isto tako čovjek za kojeg se vežu brojne kontroverze. Mislim da je naprosto zaključio i on i koalicijski partneri – on nije u vladajućoj koaliciji, ali ponaša se kao da jest, a bio je na žalost sa svakim u koaliciji – da je došlo vrijeme da se makne iz te neke aktualne dnevne politike i da svoju mirovinu dočeka u Bruxellesu, odnosno Strassbourgu. Mislim da to nije loše, jer to je sigurno inteligentan i sposoban čovjek, a kao Srbin može biti dobra legitimacija Republici Hrvatskoj – kao, eto mi kandidiramo ne samo Ružu Tomašić, nego i pametne ljude poput Milorada Pupovca“, ocjenjuje Pecnik.

Radije bismo od Milanovićeve Vlade djela, a ne geste, poručuju pak iz onog dijela srpske manjine u Hrvatskoj koja nije pod kapom Samostalne demokratske srpske stranke.

„Ja mislim da se gospodin Milanović ne može iskupiti pred srpskom zajednicom time što će gospodinu Pupovcu dati visoko mjesto na listi za Europski parlament. Više bi se iskupio da je od onih obećanih riječi koje je kukurikao dok je bio opozicija ostvario barem dio – kao što je obećao da će provesti ćirilicu, pa nije, da je bar riješio stambeno zbrinjavanje, da je bar dao pravo Srbima da imaju pravo na posao kao i svi drugi, da im je dao mogućnost da otkupe stanove pod normalnim uslovima, a ne pod takvima da nikome ne pada na pamet da otkupi svoj stan… Više bi govorila djela, nego ove ponude o kojima se pregovara“, komentira za naš radio predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula.
XS
SM
MD
LG