Dostupni linkovi

Prvi robot astronaut koji govori


Robot Kirobo
Robot Kirobo
"Dobar dan svima na Zemlji. Ja sam Kirobo, prvi robot astronaut koji govori", riječi su koje je izgovorio mali japanski robot poslan u svemir kako bi pravio društvo astronautima Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Kirobo je na ISS stigao 21. augusta zajedno sa 5,4 tona hrane i drugih potrepština, a nedavno su prvi put objavljene njegove fotografije.

Mali korak koji je ovaj robot od 34 cm visine i kilogram težine napravio učinjen je u okviru istraživanja koje se tiče komunikacijske podrške onima koji žive u izolaciji.

Dizajn ovog androida je inspirisan popularnim manga likom Astro Boyem, a u mogućnosti je izvesti mnogobrojne pokrete te komunicirati s astronautom Kochijem Wakatom na japanskom jeziku.

Misija uključuje i Kirobovog blizanca Miratu. Ovaj robot se nalazi na Zemlji i pratit će sve eventualne poteškoće koje mogu zadesiti novu tehnologiju.
Ukoliko ste nekada poželjeli da se vaš dom automatski čisti, kako biste imali više vremena za sebe, niste sami. Student iz Kolumbije je napravio koncept automatiziranog sistema za čišćenje u kojem bi leteći roboti obavljali sav posao.

Dizajner Adrian Perez Zapata je osmislio sistem Mab koji podrazumijeva stotine malih robota za čišćenje. Dvadesettrogodošnji student je među 20 polufinalista takmičenja Electrolux Design Lab. Ovogodišnja tema je "inspirisano življenje u gradu", a studenti predstavljaju svoja rješenja u kategorijama kuhanja, prirodnog zraka i čišćenja.

Zapatin koncept podrazumijeva sipanje vode i hemijskih supstanci u sferično jezgro sistema. Potom se tekućina za čišćenje distribuira do 908 malih robota, od koji svaki sadrži propelere za let. Nakon toga se roboti razilaze, skeniraju unutrašnjost doma i čiste površine. Prašina i prljavština se skupljaju i donose do jezgra. Mali roboti bi mogli biti pokretani pomoću solarne energije, koju skupljaju njihova krila.

Ovaj sistem bi mogao biti programiran za povremeno čišćenje doma, kao i čišćenje određenog dijela kuće. Mogao bi se sinhronizovati s mobitelima, kako bi korisnik dobio obavijest o eventualnim problemima.

Danas već postoje roboti koji čište domove, kao što su Roomba robotski usisivači i Winbor robot koji čisti prozore.

Od dvadeset polufinalista će biti odabrano na tek nekoliko finalista u septembru. Prva nagrada je 5.000 eura i plaćena praksa u Electrolux Design Centru.
XS
SM
MD
LG