Dostupni linkovi

Prvi izvoz vina iz Srbije u Japan


Vinarija Aleksandrović
Vinarija Aleksandrović

Vinarija Aleksandrović iz Vinče kod Topole počinje izvoz prvih vina iz Srbije u Japan, u okviru poslovnog aranžmana sa kompanijom Makoto investments. Prva ovogodišnja isporuka brojaće 5.000 boca, a potom će slediti isporuka još 10.000 boca.

Vinarija Aleksandrović ima 75 hektara sopstvenih vinograda, poseduje podrum vina od 2.000 metara kvadratniha kapaciteta 500.000 litara vina godišnje, i bogato izvozno iskustvo, ali izvoz vina u Japan predstavlja poseban izazov.

Božidar Aleksandrović, vlasnik Vinarije, kaže da njegov podrum trećinu svoje proizvodnje vina izvozi na svetsko tržište, dodajući da je to rezultat upornog rada i visokog kvaliteta.

“Imperativ u našoj proizvodnji je kvalitet i kontinuitet kvaliteta. Naša vina se danas nalaze od Evropske unije, Rusije, Kine, Londona, pa sve do Čikaga, Njujorka i Los Anđelesa. Međutim, izdvojio bih, kao najveći uspeh srpskog vinarstva, izvoz vina u Japan. To je najprobirljivije tržište i najzahtevnije tržište”, rekao je Aleksandrović.

Ambasador Masafumi Kuroki, foto: Branko Vučković
Ambasador Masafumi Kuroki, foto: Branko Vučković

Prošle godine vrednost izvoz iz Japana u Srbiju iznosio je 30 miliona dolara, a iz Srbije u Japan 40 miliona dolara.

Ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki kaže daje Japan u 2013. godini uvezao 330 miliona flaša vina, najviše iz Francuske, Italije, Španije, Amerike, Čilea, Argentine i Australije, a iz okruženja Srbije, Japan je do sada uvozio vina iz Mađarske i Bugarske.

On smatra da Srbija još uvek nije dovoljno poznata u Japanu kao ekonomski partner, a izvoz vina Vinarije Aleksandrović predstavlja primer koji će motivisati i druge kompanije da razmišljaju o izvozu na japansko tržište.

“Nadam se da će napori Vinarije Aleksandrović odškrinuti vrata i za druga srpska vina i za druge proizvode da dođu na japansko tržište. Kao što je rekao gospodin Aleksandrović, to je veoma probirljivo tržište koje insistira na kvalitetu, ali kao što smo videli na primeru vina Aleksandrović, nije nemoguće doći na to tržište”, kaže Kuroki.

XS
SM
MD
LG