Dostupni linkovi

Prvenstvo postaje marketinška katastrofa za Ukrajinu


Model zvanične lopte nogometnog prvenstva EURO 2012 na željezničkoj stanici u Kijevu
Model zvanične lopte nogometnog prvenstva EURO 2012 na željezničkoj stanici u Kijevu
Guardian i Radio Slobodna Evropa (Priredila: Mirjana Rakela)

EURO 2012. se pretvara u marketinšku katastrofu za Ukrajinu i to zbog rasističkih pojava, Kijev odbacuje optužbe.

U posljednje dvije godine Ukrajina je izgradila dva nogometna stadiona, otvorila četiri aerodroma, osuvremenila željeznice. Za pripremu EURA potrošeno je 14,5 milijardi dolara, gotovo godišnji brutto društveni proizvod jedne manje zemlje.

Trenutačno se dovršava uređenje okoliša impresivnog natkrivenog Olimpijskog stadiona u Kijevu.

Pa ipak uoči otvaranja prvenstva, čini se da će Ukrajina doživjeti pravu marketinšku katastrofu.
Sol Campbell
Sol Campbell

U intervjuu za BBC-evu emisiju Panorama, bivši engleski branič Sol Campbell kazao je da je UEFA pogriješila što je EURO 2012 dala Poljskoj i Ukrajini, jer se te dvije zemlje ne suprostavljaju rasizmu.

On je navijačima poručio ”Ostanite kod kuće, gledajte TV. Ne pokušavajte ići, mogli biste se kući vratiti u sanduku”.

BBC je pokazao snimku napada na grupu azijskih studenata na stadionu u Kharkivu, jednom od četiri ukrajinska grada u kojima se igraju utakmice Evropskog nogometnog prvenstva.

Upozorenja navijačima

Campbellova izjava stigla je nekon što su obitelji dvojice engleskih nogometaša Teha Walcotta i Alexa Oxlada - Chambrlaina izjavile da neće biti u mogućnosti prisustvovati utakmicama nogometne reprezentacije u Ukrajini, jer im se prijeti nasiljem i rasističkim napadima.

Plakati za nogometno prvenstvo na aerodromu u Kijevu
Plakati za nogometno prvenstvo na aerodromu u Kijevu
Britansko ministarstvo vanjskih poslova je preporučilo navijačama koji su porijeklom iz afričko-karipskog i azijskog područja da budu “vrlo pažljivi”. Pretpostavlja se da bi tek oko pet tisuća navijača iz Britanije moglo otputovati na utakmice u Kijev i Donetsk. To je dvostruko manje nego ih je bilo u dalekoj Južnoj Africi 2010., dok ih je oko sto tisuća pratilo nogometnu reprezentaciju na EURU u Njemačkoj 2006.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Kijevu Oleh Voloshyn kazao je da se “ukrajinsko društvo može kritizirati zbog raznih stvari, ali u pogledu rasizma su zemlje EU daleko lošije od Ukrajine”.

U međuvremenu je ukrajinski obdsuman za prava djece preporučio roditeljima da paze na djecu zbog mogućih pedofila koji bi mogli stići na EURO.

Jurij Pavlenko, savjetnik predsjednika je kazao kako djeca ne bi smjela biti tamo gdje se igraju utakmice, te da je Viktor Janukovič dao nalog da se organizira oko 16 tisuća kampova u kojima bi se organizirale sportske i druge aktivnosti za djecu.

Ipak, pojedini promatrači upozoravaju da je opasnost od rasizma u Ukrajini ipak preuveličana, te da je situacija mnogo gora u Poljskoj.

Novinar Guradiana Luke Harding podsjeća da je uz sve demokratske nedostatke, Ukrajina ipak više pluralna, a manje rasistička zemlja, nego je to Rusija koja će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2018.
XS
SM
MD
LG