Dostupni linkovi

S' pesmom odlazili s' pesmom se vraćali


Svečani doček brigadira
Svečani doček brigadira

Pre 40 godina, 29. maja 1976. godine, svečano je u rad puštena železnička pruga Beograd – Bar. Građena je 23 godine. Njenoj izgradnji veliki doprinos dali su učesnici Omladinske radne akcije, koja je zvanično počela jula 1971. u Prijepolju, i trajala do 1975. godine. Četiri decenije pruge i 45 godina ORA Beograd – Bar do 25. septembra obeležava se nizom nizom manifestacija pod nazivom "Pruga mladosti". Centralna manifestacija u Srbiji održana je u petak u Prijepolju.

Na Železničkoj stanici u Prijepolju uz prigodan kulturno umetnički program priređen je svečani doček "Plavog voza" koji je krenuo iz Beograda sa 130, brigadira koji su učestvovali u izgradnji pruge Beograd – Bar, ali i mladih volontera.

Graditelji pruge kažu da nisu žalili ni truda ni znoja prilikom izgradnje jedne od najvećih saobraćajnica u Srbiji.

Miodrag Koprivica član ORA "Crvena zastava iz Kragujevca" za RSE priča da su to najlepša sećanja iz njegove mladosti.

"Bio sam na 15 akcija, ali i ako je ovde bilo naporno bilo je najlepše. Više sam uzbuđen sada nego kada sam dolazio na akciju. Teško je to opisati nekome ko nije nikada bio akcijaš. To drugarstvo, taj entuzijazam. Ponosan sam što sam učestvovao u izgradnji ovako jedne velike saobraćajnice kao što je pruga Beograd – Bar", iskreno će Koprivica.

Svečani program povodom dolaska brigadira u Prijepolje
Svečani program povodom dolaska brigadira u Prijepolje


Sado Šenden iz Prijepolja bio je u brigadi "Boško Buha" u kojoj su bili omladinci i omladinke z Priboja, Pljevalja i Prijepolja. On kaže da je život u brigadirskom naselju bio posebno interesantan.

"Tu je još bilo brigada iz Kragujevca, Studentskog grada iz Beograda, brigada iz Palestine. Mi smo radili svi na istim poslovima. Krampa i lopata. Ustajalo se u šest sati, radila se fiskultura, pa na trasu. S' pesmom odlazili, s' pesmom se vraćali. Ma niko nije gledao ko je ko, ko je koje nacionalnosti. E to je bilo pravo vreme", navodi Šenden.

Mnogi su se na radnim akcijama opismenili, stekli diplome sa kojima su kasnije pronalazili posao priča Dragomir Petrić koji je bio profesor brigadirima.

"Brigadiri su bili dobri učenici. Nastava je bila u dve smene i ja sam obučio oko 6.200 brigadira a razne poslove. Mnogi od njih su kasnije postali dobri vozači, moleri, fasaderi", kaže Petrić.

Za pet godina, na izgradnji pruge bilo je angažovano preko 12.000 brigadira iz bivše Jugoslavije, ali i iz inostranstva. U izgradnji pruge podjednako su učestvovali i muškarci i žene.

U Lapidarijumu Muzeja u Prijepolju održana radionica za mlade o značaju volonterizma i dobrovoljnog omladinskog rada, otvorena je izložba fotografija "Pruga mladosti", a promovisana je i knjiga "Ovo je naših ruku delo", autora Slobodana Ristanovića.

Fotografija sa radnih akcija
Fotografija sa radnih akcija


U subotu bivši brigadiri obićići će Jabuku gde se nalazilo brigadirsko naselje i nastavljaju put do Bara, na završnicu manifestacije "Pruga mladosti", koja je i podsećanje na vreme kada su vozovi na ovoj pruzi saobraćali brzinom oko 100 kilometara na sat, sada oko 40 km. Nakon četiri decenije počela je rekonstrukcija pruge zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredita.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG