Dostupni linkovi

Protiv Vlade i sindikati i poslodavci


Referendum, Zagreb, lipanj 2014.
Referendum, Zagreb, lipanj 2014.
Sindikati koji se protive izdvajanju 24.000 zaposlenih u pomoćnim službama u državnom i javnom sektoru tvrde da su sakupili i više nego dovoljno glasova za referendum koji traži donošenje zakona kojim bi se to izdvajanje zabranilo. Iako Vlada umjesto „outsourcinga“, kojim bi se čistačice, kuharice, domare i slično izravno prepustilo privatnim poslodavcima, sada predlaže „spin-off“, prebacivanje svih njih u državno megapoduzeće, sindikati se i dalje protive, a sada su protiv Vlade ustali i poslodavci.

Prikupljeno je 450.000 potpisa, bitno više nego što zakon nalaže, kažu organizatori prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi se tražilo zakonsku zabranu izdvajanja zaposlenih u pomoćnim službama u javnom i državnom sektoru.

„Ova akcija je uspjeh građana! Nikada to ni ovih 17 sindikata ne bi uspjelo, da građani nisu prepoznali važnost onoga što mi radimo. A prepoznali su važnost, jer je akcija imala dvije dimenzije: jedna je očuvanje radnih mjesta, a druga je još važnija – mi smo kroz ovo štitili javni interes i državni proračun. Jer, osnovni problem cijele ove prije je što bi i 'outsourcing' i 'spin-off' za državni proračun bio veći trošak nego što je postojeće rješenje“, kaže u ime 17 sindikata državnih i javnih službi koji su organizirali referendum, predsjednik Hrvatskog školskog sindikata „Preporod“ Željko Stipić.

Hrvatska Vlada ne odustaje od izdvajanja 24.000 zaposlenih u pomoćnim službama – čistačiča, kuharica, domara i slično. Međutim, odustalo se od varijante „outsourcinga“, kojim bi ih se izravno prepustilo privatnim poslodavcima, nego se sada predlaže „spin-off“, prebacivanje svih njih u državno megapoduzeće.

Godišnje se na te poslove troši 3,4 milijarde kuna - preko 450 milijuna eura - i oni taj posao obavljaju u 2300 državnih i javnih institucija i ustanova. Motiv je isti - moramo rasteretiti proračun, poručuje vicepremijerka Milanka Opačić:

„Građani imaju pravo uzeti svoj život u svoje ruke. Ako ne žele nikakve promjene, moraju se suočiti sa posljedicama takvog stava. Još jednom ću ponoviti: mirovine i plaće su već sada u velikom upitniku.“

Ona danas tvrdi da je referendum bespotreban, jer „spin-off“ nije izdvajanje, a sindikati odgovaraju da je referendum i dalje potreban, jer „spin-off“ jest izdvajanje.

Procjene kažu da bi se „outsourcinigom“ uštedilo oko 700 milijuna kuna, a „spin-offom“ oko 280 milijuna kuna.

Prijedlog o stvaranju državnog megapoduzeća za poslodavce je neprihvatljiv – iz šaka im je izmaklo dobivanje 450 milijuna eura vrijednih poslova kuhanja, pranja i čišćenja u državnom i javnom sektoru, i tužili su Vladu Europskoj komisiji i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Njihovi argumenti su da Vlada stvaranjem državne megatvrtke narušava tržišnu utakmicu, i da se ovako – nasuprot traženjima Europske komisije – neće zaustaviti rast javnog duga.

S njihovim argumentima se u izjavi za naš radio slaže zamjenik glavnog urednika „Poslovnog dnevnika“ Marko Biočina, koji traži da se referendum o donošenju zakona o zabrani izdvajanja – zabrani.

„Ako se danas zabrani mogućnost izdvajanja nekih poslova iz javnog sektora, sutra će se netko javiti sa inicijativom da se zabrani davanje u koncesiju, ili da se zabrani privatizacija kao takva ili neki treći model. Društvena klima trenutno u jeku krize je takva da bi takve inicijative mogle pasti na plodno tlo. Međutim, dugoročno to nije rješenje naših problema, nego je to samo skretanje pozornosti i produbljavanje ove krize u kojoj se nalazimo“, konstatira Marko Biočina.

Vicepremijerka Opačić nije željela danas komentirati ovaj potez poslodavaca, a sindikalac Stipić za njih nema lijepe riječi:

„A što se tiče ovog tužakanja Hrvatske okolo po Europi, pa to dovoljno govori o tim pojedincima. Njima nije do interesa hrvatske, nego im je jedino do očuvanja vlastitih biznisa. Ja to njima ne zamjeram, međutim ovdje je problem što se to radi javnim novcem, a taj javni novac je novac poreznih obveznika, dakle - sviju nas!“, naglašava Stipić.

Stipić ponavlja da postoji mogućnost uštede – racionalizacijom i boljom organizacijom pomoćnih poslova. Oni od referenduma ne odustaju i planiraju predati prikupljene potpise Saboru između 10. i 15. srpnja.
XS
SM
MD
LG