Dostupni linkovi

Protiv nezaposlenosti smanjenjem novca za zapošljavanje


Konferencija za novinare ministra Mrsića
Konferencija za novinare ministra Mrsića
Jedna od žrtava proračunskih ušteda u najnovijem rebalansu proračuna su aktivne mjere poticanja zapošljavanja, pogotovo mladih. Nezaposlenost je jedan od najvećih problema hrvatskog društva i raste po stopi od 6 posto godišnje. Sindikati optužuju vladu za nesposobnost i socijalnu neosjetljivost.

Najveći problemi hrvatskog društva su nezaposlenost, pogotovo među mladima i izostanak investicija. Vladajuća koalicija je na ovaj prvi problem reagirala malo neuobičajeno - drastičnim smanjenjem sredstava za poticanje zapošljavanja u rebalansu proračuna, pa – dok Europska unije ne odobri neka sredstva u drugoj polovici godine - do daljega nema ni kune za novo poticanje zapošljavanja mladih.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić imao je malih problema sa brojkama, pa su mu ih doviknuli novinari:

„Mi smo za aktivne mjere zapošljavanja dobili manje novca nego godinu ranije i stoga si ne možemo stvarati dodatne obaveze dok nemamo riješeno financiranje. Mi smo imali predviđeno 514… 511 milijuna kuna, a dobili smo oko 171 milijun kuna manje. S obzirom na obveze koje imamo, ta sredstva su već raspoređena na cijelu godinu, dakle – nemamo mogućnost da uključimo nove ljude“, kaže Mrsić.
Ministar Mrsić
Ministar Mrsić
Iako će sezonsko zapošljavanje u turizmu privremeno zaustaviti rast broja nezaposlenih koji se na godišnjoj razini penje po stopi od 6 do 6 i po posto, ministar Mrsić odustao je od svojih najava da će broj nezaposlenih u Hrvatskoj ove godine početi padati:

„S obzirom na projekciju BDP-a, ne očekujem da će doći do pada broja nezaposlenih, jer je projekcija rasta BDP-a za ovu godinu vrlo konzervativna, a da bi broj nezaposlenih u Hrvatskoj značajnije pao – nama BDP treba rasti iznad 2 posto.“

Kratkoročne odluke ne vode cilju

I sindikati znaju da će sezonsko zapošljavanje u turizmu zaustaviti rast broja nezaposlenih, ali znaju i - što nakon završetka turističke sezone.

„Međutim, možemo isto tako s vrlo visokom razinom sigurnosti očekivati da će se s početkom jeseni i sa prestankom turističke sezone ta brojka ponovno početi povećavati, a vjerojatno i pregaziti 400.000! U tim uvjetima smanjivati dalje sredstva koja bi trebala biti uključena u aktivnu politiku zapošljavanja zapravo pokazuje - i nesposobnost i neosjetljivost“, kaže za naš radio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vlada je na žalost pokazala u čemu je jedino dobra, nastavlja Sever:

:„U tim uvjetima jedino što oni znaju je – slizati se s jednako nesposobnim poslodavcima i udariti na Zakon o radu – pokušavajući kroz produljenje radnog tjedna, olakšavanje otpuštanja i labavljenje rada prema agencijama za privremeno zapošljavanje stvoriti uvjete u kojima će preko povećane eksploatacije radnika pokušati nadomjestiti sve svoje nesposobnosti, sva svoja neznanja i svu svoju neosjetljivost.“

Takav oblik štednje ne podupire ni makroekonomist Damir Novotny:

„Čitav niz kratkoročnih odluka koje ova Vlada donosi zapravo nisu u funkciji glavnog cilja - otvaranja novih radnih mjesta, odnosno smanjivanja nezaposlenosti – nego su međusobno proturječne. I zbog toga je Vladina fiskalna politika kontradiktorna.“
XS
SM
MD
LG