Dostupni linkovi

Protestna šetnja u Novom Pazaru: Muslimani nisu teroristi


Protestna šetnja u Novom Pazaru
Protestna šetnja u Novom Pazaru

U znak protesta protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda u francuskom nedeljniku “Šarli ebdo”, ali i drugim medijima u petak se nakon džuma namaza ili podnevne molitve nekoliko hiljada vernika Novopazaraca uz tekbire i salavate prošetalo centralnim gradskim ulicama.

Skup je protekao bez ijednog incidenta. Na ovom skupu osim jednog transparenta sa natpisom “Muhamed s.a.w.s.”, nije bilo nikakvih zastava ni parola .

Glavni imam Novog Pazara Irfan Malić nakon šetnje, obraćajući se vernicima, je rekao da muslimani nisu teroristi jer islam nema nikakve veze sa terorizmom.

Protestna šetnja u Novom Pazaru, foto: Danica Gudurić
Protestna šetnja u Novom Pazaru, foto: Danica Gudurić

„Mi ne pravimo razlike medju poslanicima. Mi smo protiv svakog terora. Mi poštujemo i Isusa i Mojsija i jednako smo uvređeni i ako neko i njih vređa, jer mi ne pravimo razlike među poslanicima i u sve njih verujemo", poručio je imam.

Malić je rekao da su za pogibiju novinara u Parizu krivi oni koji su naručili karikaure.

„Za atentat koji se desio u Parizu , krivi su oni koji su naručili karikature. Oni su krivi , jer su uvredili milijardu i po muslimana. To što su učinili govori o njima. To govori da je civilizacija u verskoj krizi“, rekao je imam Malić.

Imam Malić je rekao da su muslimani u Novom Pazaru imali moralnu obavezu da na ovaj način izraze protest protiv “blaćenja i kaljanja poslanika Muhameda i daovu šetnju nisu organizovali ni navijačka grupa „Torcida Sandžak“, niti Muslimanski omladinski klub, već vernici”.

XS
SM
MD
LG