Dostupni linkovi

Plenumi istrajavaju u zahtjevima: Smjene i smanjenje plata


I u četvrtak su se u pojedinim bosanskohercegovačkim gradovima održali protesti nezadovoljnih građana. Već 24-ti dan, građani na ulicama traže smjenu vlasti i smanjenje plata administraciji.

U Sarajevu su se građani, kao i svaki dan, okupili u podne, ispred zgrade Predsjedništva BiH.

„Podržavamo sve zahtjeve Plenuma građana, a jedino što naglašavamo je smanjenje javne administracije“, poručuje jedna od građanki.

„Imam 55 godina. Niti sam penzioner, niti radim. Ne radi ni moja supruga, a kćerka studira. Kakav mi je status, nikakav“, navodi jedan od okupljenih građana.

Protesti su održani i u Bihaću. Tamo su se okupili ratni veterani i građani koji su izrazili nezadovoljstvo situacijom u Unsko-sanskom kantonu, ali i izborom mandatara za sastav tamošnje Vlade.

„Ja sam ratni vojni invalid, ne radim, na birou sam. Šta imam očekivati od ove države koja štiti lopove, a ne štiti nas radnike“, kazao je jedan od okupljenih.

„Došao sam na proteste da podržim ovaj napaćeni narod i ove borce, da vidimo šta ćemo dalje i kako“, kazao je jedan Bišćanin.

"Trebalo bi pozvati sve građane, da izađu svi nezadovoljni, da nas podrže, jer tražimo promjene“, poručila je građanka Bihaća.

U Tuzli je održan protest podrške SDP-ovom načelniku Opštine Jasminu Imamoviću, kojeg je organizovao Damir Porobić, savjetnik Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma bh parlamenta, također kadra SDP-a.

Oko tri stotine građana se okupilo ispred zgrade Opštine, od čega je najveći broj zaposlenih u toj instituciji. Inače, Imamović se u prijepodnenim satima susreo sa predstavnicima radnika, koji su na protestima u srijedu tražili njegovu ostavku. Oni ga smatraju odgovornim za kriminalnu privatizaciju u tom gradu.

„Opštinsko vijeće je upozoravano nekoliko puta pismeno, a sada smo načelniku dokumentovali kakav se kriminal događao u tuzlanskim firmama, a posebno u hemijskoj industriji i šta je politika svojim lošim zakonima uradila i do čega je nas radnike dovela“, ističe Dževad Mehmedović, radnik Dite.

Radnici su od tuzlanskog načelnika tražili i da se založi za smjenu Besima Durakovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

„Besim Duraković treba da ode sa te pozicije, jer je jedan od najvećih kriminalaca u Tuzlanskom kantonu. Dokazano, najveći reketaš. Ako mu ne platite reket, u neke firme će ući petnaest puta, a u neke u petnaest godina ne uđe ni jednom“, poručio je Sakib Kopić, radnik Polihema.

Protesti u Travniku
Protesti u Travniku
Protesti su održani i u Travniku, ispred zgrade Vlade Srednjebosanskog kantona. Predstavnici Plenuma građana traže od Vlade smjenu predsjednika i svih ministara u toj izvršnoj instituciji, kao i smjenu načelnika Opštine. Pored ovog zahtjeva, građani insistiraju i na ukidanju plata svim državnim službenicima i ministrima nakon prestanka njihovog mandata.

“Nikako nismo zadovoljni odgovorima na zahtjeve Plenuma građana koje nam je Vlada javno uputila. Oni misle da je narod blentav, pa da mu mogu prosipati svoju pamet. Ponovo smo im uputili zahtjeve i čekamo odgovor. Dok ne daju ostavke svaki dan između 12 i 13 sati imaćemo mirne proteste”, izjavila Emina Jareb, portparolka Plenuma građana SBK.

Protesti su održani i u Zenici. Evo šta su neki od građana poručili:

"Nastavljamo svakodnevne aktivnosti, svakodnevne protestne šetnje kroz Zenicu“, kazao je Nihad Vejzović, predsjednik Vijeća Plebnuma građana Zenica.

Protesti se u poslijepodnevnim satima održavaju i u Mostaru. Plenum građana Mostara od Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona traži da usvoji i druga dva zahtjeva Plenuma, odnosno smjenu predsjednika i Vlade HNŽ-a, koji se moraju obavezati da nakon smjene neće koristiti tzv. "bijeli hljeb", donošenje Zakona o ukidanju beneficija i paušala političara i javnih dužnosnika, kao usklađivanje njihovih plata s prosječnim radničkim platama.


Inače, Skupština HNK će u petak razmatrati samo dva od četiri zahtjeva koje im je uputio Plenum.

Opštinsko vijeće Donji Vakuf razmatralo je na današnjoj vanrednoj sjednici zahtjeve Plenuma građana, sačinjene u saradnji sa neformalnim grupama, nakon protesta održanih u nekoliko proteklih dana.

Zahtjevi za smjenu kompletnog saziva OV i opštinskog načelnika Huse Sušića su odbijeni, kao i većina drugih zahtjeva, kojih je bilo više od 20. Plenum, nezadovoljan odlukama OV-a, zakazao je novu sjednicu.

Sigurnosnom situacijom u četvrtak se bavilo Vijeće ministara. Sjednici, koja je prekinuta, su prisustvovali čelnici policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Inače, u Sarajevu je završena vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je razmatrano stanje sigurnosti na području FBiH u kontekstu protesta građana koji traju od početka mjeseca.

Dom naroda je donio šest zaključaka, koji su identični onima koje je u srijedu donio Zastupnički dom.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova zaduženo je da sačini analizu funkcionisanja policijskih struktura i utvrdi odgovornost rukovodilaca zbog propusta u provođenju zakona, te predloži efikasan mehanizam koji će jasno defnisirati nadležnosti i odgovornosti.

Oba parlamentarna doma su zaključila i da je neophodno istrajati na otkrivanju počinilaca i organizatora počinjenih krivičnih djela u toku protesta i efikasnom procesuiranju.
XS
SM
MD
LG