Dostupni linkovi

File: Brisel je napravio propuste u slučaju Turske


Turska: Pijanist zabavljao demonstrante na trgu Taksim
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Turska: Pijanist zabavljao demonstrante na trgu Taksim

Nakon dvije sedmice protesta i sukoba, turski premijer Tajip Redžep Erdoan, obećao je referendum. Glavno bi pitanje trebalo biti: hoće li se u Gezi parku graditi trgovački centar ili džamija. Portparol Vlade Husein Čelik se nada da će ovaj „potez dobre volje“ riješiti pitanje protesta.

Erdoanov portparol naglasio je kako će se oni koji budu ostali da protestuju, suočiti s policijom.

"Poziv upućujem svima koji su u Gezi parku zbog zaštite životne sredine ili izražavanja mišljenja da se odazovu na referendum. Sada, kada imamo tu odluku, život treba vratiti u normalne tokove. Oni koji budu htjeli proštetai parkom slobodno to mogu učiniti."

Svoju spremnost da „rasčiste“ pobunu u Ankari, policajci su pokazali i tokom noći, kada su na demonstrante ispalili suzavac.

Prijeteći mir vlada nad Taksim trgom i parkom Gezi. Jake policijske snage s vodenim topovima okružile su to područje. Dvadesetak opozicionih parlamentaraca pridružili su se aktivistima kako bi spriječili policijsku intervenciju.

Čelnici Evropske unije izrazili su duboku zabrinutost reakcijama vlasti na demonstracije u Turskoj.

Talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino izjavila je kako je ova pobuna prvi ozbiljan test izdržljivosti turske demokratije, a njen njemački kolega Guido Westerwelle napomenuo je kako od Erdoana očekuje da smiri situaciju i ponudi miran dijalog.

Za razliku od njih, posrednik za proširenje Štefan File, konstatovao je propuste koje je Brisel učinio prema Turskoj:

”Zbog čega smo morali čekati tri godine kako bi ponudili – ne samo zvaničnicima već i civilnom sektoru – dodatnu platformu za interakciju kroz novo poglavlje pregovora s Evropskom unijom. Mi razgovaramo o manjku dijaloga između države i nevladinog sektora, a sami smo zaboravili proces eurointegracija, zaboravili ponuditi dijalog zasnovan na evropskim vrijednostima”.

Turska je predpristupne pregovore s Evropskom unijom počela još 2005. godine, ali je do kraja prošle godine ispunila tek jedno od 35 neophodnih poglavlja.
XS
SM
MD
LG