Dostupni linkovi

Protesti u Skoplju zbog mogućeg rušenja crkve


Građanska inicijativa Veritas u četvrtak i petak je organizovala proteste zbog, kako su rekli, namere novog gradonačelnika Opštine Centar Andreja Zhernovskog da sruši započetu crkvu u centru Skoplja. Protesti su u petak dobili i nasilni tok, kada je nekoliko stotina ljudi došlo ispred sedišta Opštine, gde je trebalo da Opštinski savet raspravlja o novom urbanističkom planu.

Predsednik Saveta Miroslav Shipović je za Radio Slobodna Evropa izjavio da se i u slučaju novog urbanističkog plana izgradnja crkve neće zaustaviti.

“Odlaganje će se odnositi samo na one objekte koji još nisu ni započeti. Sve što je započeto i izgrađeno i ima ispravnu dokumentaciju, uopšte neće biti predmet odluke o poništavanju urbanističkog plana”, rekao je Shipović.

Odluku o izmeni urbanističkog plana Opštine Centar su predložili savetnici iz opozicije na državnom nivou, koji su većina u ovoj jedinici lokalne samouprave. Oni smatraju da je Vlada preterala sa izgradnjom spomenika i drugih neproduktivnih objekata u okvirima projekta “Skoplje 2014”, za šta je do sada prema vladinim podacima potrošeno nešto više od 200 miliona evra.

Opozicija, pak, tvrdi da je ta cifra mnogo veća i da se kreće oko 500 miliona, a možda i više.

I pored objašnjenja Opštine da se crkva neće rušiti, protesti se nastavljaju, a u nekoliko navrata je bilo dosta napeto, pa su polomljeni prozori prostorije gde je počela sednica Saveta. Nakon toga je sednica dva puta prekidana, u očekivanju da policija normalizuje stanje.

Na ulaznim vratima se nalaze policajci, a oko objekta su raspoređeni i pripadnici specijalnih jedinica.

Prema nekim analitičarima, sve što se ovih dana dešava ima veze sa politikom, imajući u vidu da je na nedavnim lokalnim izborima u Opštini Centar pobedio kandidat opozicije Andrej Zhernovski.

Još u toku izbora vladajuća partija VMRO DPMNE je na sve načine pokušavala da spreči njegovu pobedu, a slično ponašanje je nastavljeno i nakon preuzimanja funkcije od strane Zhernovskog.

Analitičari očekuju da će se ovakva situacija nastaviti i u budućnosti, jer je, prema njihovoj tvrdnji, VMRO DPMNE veoma teško primila poraz u ovoj opštini, zbog toga što se većina objekata projekta “Skoplje 2014” nalazi upravo tamo.
XS
SM
MD
LG