Dostupni linkovi

Protesti u Hong Kongu jenjavaju, pregovori demonstranata i vlasti


Demonstracije u Hong Kongu 1. oktobra
Demonstracije u Hong Kongu 1. oktobra

Službenici su se u ponedeljak ujutro vratili na posao, škole su otvorene, pošto je počeo da zamire protest u centru Hong Konga, koji je trajao više od nedelju dana.

Studenti-demonstranti su rekli da su počeli pripreme za pregovore sa vlastima o zahtevu da izbori u Hong Kongu 2017. godine budu potpuno demokratski, bez kontrole Pekinga nad kandidatima, ali pregovori još nisu počeli i mnoga neslaganja ostaju.

Deo demonstranata se u nedelju složio da ukloni barikade s ceste uoči roka koji su vlasti dale za smanjenje opsega protesta. Ispred sedišta lokalne vlade stanje je sada redovno i službenici su došli na posao.

U trgovačkoj četvrti Mong Kok, žarištu masovnog protesta ima još nekoliko stotina demonstranata.

Neki demonstranti se ne slažu sa delimičnim povlačenjem iz sedišta hongkonške vlade, a jedan studentski savez kaže da će nastaviti protest sve dok se ne saznaju detalji pregovora. Poručuju da će se povući iz pregovora ako vlada bude koristila silu da ukloni preostale demonstrante.

Hong Kong je bio razvijena britanska kolonija u južnoj Aziji. Godine 1997. vraćena je pod kinesku upravu, ali je zadržala svoj sistem i ima veliku autonomiju na osnovu doktrine "jedna zemlja, dva sistema".

Stanovnici Hong Konga su izašli na ulice zbog propisa koju je donijela kineska vlada koji određuju ko može biti kandidat na izborima u Hong Kongu 2017.godine, a ko ne.

Iza protesta stoji građanski pokret Okupiraj. Kada je Kina donijela ovaj sporni zakon, ova organizacija je obećala proteste. Studenti iz Hong Konga su početkom septembra bojkotovali nastavu da bi pre više od nedelju dana provalili u glavnu zgradu vlade.

Kako bi omogućili direktne izbore 2017.godine vlada Hong Konga će morati da krene u političke reforme u oblasti zakonodavstva. Prodemokratski zastupnici, kojih ima dovoljno da mogu uložiti veto, su rekli da će oni oboriti bilo kakvo rešenje koji se zasniva na predlozima Kineske vlade.

Ukoliko predlog bude nadglasan Hong Kong neće biti u mogućnosti da implementira opšte pravo glasa te bi izbori ostali isti kao ranije kada je poverenstvo od 1.200 članova uglavnom na strani Pekinga biralo vladu Hong Konga.

XS
SM
MD
LG