Dostupni linkovi

Mostarci na plenumu na otvorenom, Sarajlije "sahranile" vlast u BiH


U BiH su se i u ponedjeljak održali protesti protiv vlasti.

Pripadnici mostarske policije, pojačani specijalcima, u ponedjeljak uveče su oko 18 sati spriječili građane, koji su učestvovali na demonstracijama na Španskom trgu u centru grada, da u protestnoj šetnji prođu ka Trgu Hrvatskih velikana (predratnom Rondou).

Kolona od oko stotinjak građana zaustavljena je nekoliko desetina metara od Španskog trga, u ulici Nikole Šubića Zrinjskog (predratnom Lenjinovom šetalištu).

Protesti su, kao i obično u posljednjih nekoliko dana, počeli oko 17 sati ispred mostarske Gimnazije. Još jednom su zatražene ostavke vlasti, a posebno smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, što je nedavno odbila učiniti kantonalna Skupština.

Nešto iza 18 sati, kolona demonstranata krenula je ka Rondou, te ih je nedaleko od mjesta protesta zaustavila policija i prepriječila prolaz. Nakon nekih desetak minuta svojevrsne „pat-pozicije“, demonstranti su se vratili nazad na Španski trg, gdje su potom blokirali saobraćaj, tako što je veći broj učesnika protesta sjeo na tlo na raskrsnici.

Tom prilikom je održan i svojevrsni Plenum građanki i građana Mostara na otvorenom. Neki od govornika su istakli kako je neuspjeh učesnika demonstracija da izvedu protestnu šetnju i po tzv. zapadnom dijelu grada, još jedan dokaz da političke elite žele Mostar održati podijeljenim gradom, te proteste prikazati kao politički potez samo jednog, bošnjačkog naroda.

U Sarajevu se stotinjak građana okupilo ispred zgrade Predsjedništva BiH. Glavna saobraćajnica ponovo je bila blokirana kao i prethodnih dana. Položili su vijence i simbolično sahranili vlast u BiH. Jedan od demonstranata objasnio je zašto je vrijeme za sahranu:

„Da li se neko sjeća u zadnjih godinu, dvije i više da je nešto dobro urađeno u smislu države, u smislu izgradnje državnih institucija?“

„Nije!“

Dvjestotinjak građana protestovalo je u Zenici. Još uvijek čekaju da se vlast izjasni o njihovim zahtjevima.

„Imamo obećanje da će se to desiti vrlo brzo. Krajnji rok je mjesec dana, pa ćemo biti strpljivi i sačekati“, kaže Sandra Planinčić iz Vijeća plenuma građana.

U Sarajevu se u ponedeljak oko stotinu članova Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima okupilo ispred sjedišta Agencije za bankarstvo FBiH. Oni traže primjenu usvojenog Zakona o zaštiti žiranata. Predsjednik Udruženja Švicarac Kemal Duraković objašnjava kako su članovi udruženja razočarani odnosom direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša, koji ne želi ni da razgovara s njima:

„Oni nisu nadležni ni za šta kada je to u pitanju. On je zakon ove države.“

Stotinjak radnika Vitezita i u ponedejeljak ujutro su mirno protestvovali pred zgradom opštine. Radnica Vitezita Ankica Malić:

„Da nam se da plata, da se pokrene proizvodnja, da se smijeni nadzorni odbor i da imenuju direktora.“
XS
SM
MD
LG