Dostupni linkovi

Protesti manjeg intenziteta, Kanton Sarajevo formira vladu eksperata


U gradovima u Federaciji BiH građani i u petak protestuju, ali su demonstracije sve manjeg intenziteta.

Protesti su u petak nastavljeni u Sarajevu ispred Predsjedništva BiH. Istovremeno, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić je saopštila da je Kolegij prihvatio sva četiri zaključka Plenuma građana Sarajeva:

„Skupština Kantona Sarajevo prihavata zajtjev za formiranje ekspertske vlade. Skupština Kantona Sarajevo poziva sve zastupnike i izabrane zvaničnike koji se nalaze u upravljačkim strukturama javnih ustanova da odmah podnesu ostavke. Skupština Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se nalaže Agenciji za privatizaciju Kantona Sarajevo da u roku od sedam doana dostavi Skupštini sve ugovore o privatizaciji.“

Kako je naknadno saopšteno, Plenum je pozvao skupštinski kolegij da predstavi svoje zaključke na zasjedanju Plenuma, koji će biti održan u petak uveče Sarajevu.

U Zenici je u petak protestovalo nekoliko stotina građana u očekivanju sjednice Skupštine ZDK, zakazane za utorak 25. februara kada će biti razmatrana ostavka kantonalne vlade:

„Mi smo njima dali da oni predlože mandatar, mi nismo nijednog momenta odstupili od toga.“

Protesti su održani u Mostaru na Španskom trgu.

Istovremeno neformalna grupa građana održala je protest ispred zgarde Opštine Tešanj. Građani su bili izrevoltirani odgovorom načelnika opštine kako zbog Kolektivnog ugovora ne može prihvatiti njihov zahtjev da se za 10 posto smanje plate zaposlenima u lokalnoj upravi:

Ovo su nikakvi odgovori. Ovo ne pije vode. Sastavićemo ti zahtjeve druge i odgovori nam konkretno.“

U Tuzlanskom kantonu još se ne nazire ime novog mandatara. Danas su sindikati radnika pet firmi u stječaju predali zahtjeve kakav profil ljudi bi trebao činiti novu vladu:

„Imamo spisak da se Skupštini delegira šest, sedam, osam iz sudstva i tužilaštva i jedan broj iz akademske zajednice.“

Kako je naknadno saopšteno, Plenum je pozvao skupštinski kolegij da predstavi svoje zaključke na zasjedanju Plenuma, koji će biti održan u petak uveče Sarajevu.

Plenumi građana u Bugojnu i Donjem Vakufu biće održani u subotu.

Udruženje ratnih veterana Republike Srpske odustalo je od novog protestnog okupljanja zakazanog za subotu u Banjoj Luci.

Mladi Ljubušaci, okupljeni oko udruženja “Agape”, na Dan općine Ljubuški, postavili su na ulice tog grada osmrtnice za privredne i druge institucije koje su proteklih godina prestale s radom (Duhanska stanica, hotel Bigeste, kino Radnik, tvornica Đuro Salaj, porodilište Ljubuški, vinarija Ljubuški) kako bi skrenuli pažnju na probleme koji muče njihov grad i opštinu. “Osmrtnice” su brzo skinute.

Italijanski restauratori utvrdili su štetu na arhivskoj građi BiH i saopštili kako je kvantitativno težak gubitak i velika šteta načinjena Arhivu BiH, ali kvalitativno nisu utvrđene razmjere štete, jer za to nije bilo vremena.

Domaćim stručnjacima predložene su mnoge konkretne mjere spašavanja arhivske građe koje treba poduzeti.
XS
SM
MD
LG