Dostupni linkovi

Protest penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH


Protest u Sarajevu
Protest u Sarajevu
Nekoliko stotina penzionisanih pripadnika Oružanih snaga /OS/ BiH, koji su u petak počeli protest pred centralom SDA u Sarajevu, poslije 10.00 sati okupilo se ispred zgrade institucija BiH.

Tokom dolaska od centrale SDA do zgrade zajedničkih institucija kratko su se zadržali ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Oko 11.30 u zgradi institucija BiH počeo je sastanak predstavnika penzionisanih pripadnika OS BiH sa potpresjednikom SDA Asimom Sarajlićem, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH protestuju zbog toga što je na sastanku lidera stranaka u Sarajevu dogovoreno da budžet za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja, što znači da nema sredstava za penzionisane pripadnike OS BiH.

"Tim dogovorom izigrani smo od predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji je pristao na ustupke SNSD-u i SDS-u, koji su protiv zakona o demobilisanim borcima", izjavio je predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubijar, dodajući da proteste niko nije organizovao, nego da su se ljudi samoinicijativno okupili.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.
XS
SM
MD
LG