Dostupni linkovi

Protest u Idomeniju, migranti blokirali prugu


Makedonija: Migranti blokirali željezničku prugu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Makedonija: Migranti blokirali željezničku prugu

Nekoliko desetina izbeglica u znak protesta blokiralo je u četvrtak železničku prugu na makedonsko-grčkoj granici sa grčke strane, tražeći od nadležnih organa da im dozvole da pređu granicu i da preko Makedonije krenu ka severu, odnosno ka njihovim krajnjim destinacijama u zapadnoevropskim zemljama.

Sedeći na šinama držali su transparente na kojima piše “Otvorite granicu”.

U prihvatnom kampu u Idomeniju je sve više izbeglica iz Sirije i iz drugih zemalja u tom regionu.

Prema najnovijim informacijama, tamo se nalazi oko 10.000 izbeglica, dok je na teritoriji Grčke njihov broj oko 30.000.

Poslednjih nekoliko dana makedonska policija promenljivim tempom propušta izbeglice koji dolaze iz Grčke.

U utorak je granica bila zatvorena, dok su u sredu propuštali manje grupe koje su posle toga smeštene u prihvatnom kampu Vinojug kod Đevđelije, gde čekaju transport ka makedonsko-srpskoj granici i dalje ka severu.

U četvrtak je granica ponovo zatvorena zbog blokirane železničke pruge.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, u četvrtak je izdato 458 potvrda stranim državljanima koji su ušli iz Grčke. Od toga, 357 su sirijski državljani, 101 potvrda je izdata Iračanima, a državljanima Avganistana nije izdata nijedna potvrda.

Inače, u sredu su prihvatni kamp i granicu posetili slovački premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak, zajedno sa njihovim domaćinom, makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim. Fico je pri tome izjavio da će Slovačka nastaviti da sarađuje sa Makedonijom oko izbegličke krize.

“Ovo je zaista osetljivo pitanje. Očekujem idućeg ponedeljka na samitu Evropskog saveta da donesemo nekakvo evropsko rešenje”, dodao je on.

U sredu je u Makedoniju boravio i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On se susreo sa makedonskim predsednikom Gjorgom Ivanovim, a prema kratkom saopštenju, razgovarali su o naporima o postizanju zajedničkog evropskog rešenja izbegličke i migrantske krize.

XS
SM
MD
LG