Dostupni linkovi

Protest u Banjaluci: Majke nezadovoljne tretmanom vlasti


Sa protesta Mama Banjaluke, 19. januar 2016.
Sa protesta Mama Banjaluke, 19. januar 2016.

Organizovane preko Facebooka, Mame Banjaluke okupile su se u utorak u parku Patar Kočić kako bi zatražile od nadležnih da konačno pokažu brigu za povećanje nataliteta. Kažu, ne žele haos i ne pripadaju ni jednoj frakciji, već samo žele da se vrati dostojanstvo majkama.

Svoje zahtjeve uputiće svim nadležnim institucijama. Traže, između ostalog, ukidanje cenzusa za dječiji dodatak i 100 maraka doplatka za svako djete, ukidanje plaćanja osnovnih lijekova za djecu i ukidanje PDV-a na proizvode za bebe, redovnu isplatu materinskog dodatka te redovno refundiranje doprinosa od Fonda PIO poslodavcima koji ih isplaćuju za zaposlene trudnice.

Koliko nadležni vode brigu o majkama, pokazuje i to da je tek dan ranije isplaćena naknada porodiljama za treće i četvrto djete iz marta prošle godine.

Darija Pajić
Darija Pajić

Darija Pajić, majka četvero djece, kaže da ne traže milostinju niti bilo koga prozivaju, već moraju da dignu svoj glas jer su majke i porodice došle do granice koja se ne može izdržati.

"Osnovno je da se ukine cenzus na dječiji dodatak. To znači da svako djete ima pravo na dodatak od recimo 100 maraka po djetetu i to je samo jedan od naših zahtjeve", ističe Pajić.

Osim toga, majke traže materinski dodatak svakoj majci bez obzira na radni status, a traže i ubrzavanje procedure i veću transparentnost priliokom upisa djece u vrtiće.

Zbog kašnjenja isplata Fonda PIO sa refundacijama prema poslodavcima djela plata i doprinosa i od po nekoliko godina, trudnice i žene koje planiraju porodicu dobijaju otkaze, smatra Vedrana Čamdžić, majka četvero djece.

Vedrana Čamdžić
Vedrana Čamdžić

"Upravo zbog toga se dobijaju otkazi. Neki ljudi, ako ne i većina koji su poslodavci nemaju finansija da isfinansiraju sve to što im se ne refundira, i ne mogu održavati posao", kaže Čamdžić.

Podršku Mamama Banjaluke dao je i Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja višečlanih porodica, koje je prije mjesec dana uputilo i peticiju Narodnoj skupštini Republike Srpske sa preko 11.000 potpisa sa sličnim zahtjevima koje imaju i Mame Banjaluke.

"I mi smo tražili da svako djete ima taj dječiji dodatak i da bude dječiji dodatak minimum 100 maraka i da se, naravno, ukine cenzus. U tome je i prijedlog da se majkama sa četvero i više djece obezbijedi penzija, zatim stipendije za djecu srednjoškolce i studente, te besplatno školovanje. Mi smo zahtjeve uputili i sada čekamo 90 dana koliko je zakonski rok da nam dostave šta je tačno urađeno", pojašnjava Radovanović.

Iako ih je bilo tek dvadesetak u parku, majke poručuju da nema države bez djece, te ističu da će svoje zahtjeve poslati na adrese svih nadležnih institucija, a ukoliko ih oni ne ispune, očekuju da će na slijedećim protestima biti mnogo više nezadovoljnih majki.

XS
SM
MD
LG