Dostupni linkovi

Protest radnika MUP na severu Mitrovice


Pripadnici policije na mostu u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici policije na mostu u Kosovskoj Mitrovici

Radnici Policijske uprave ( PU) MUP Republike Srbije u Severnoj Mitrovici, koji su prestali sa radom nakon što je u Briselu postignut dogovor o policiji, protestovali su u ponedeljak u Mitrovici.

Radnici su zahtevali da se odmah izvrši integracija svih preostalih radnika PU Mitrovica u kosovsku policiju i da se svim radnicima, koji ne mogu biti integrisani, omogući povratak na rad u MUP Srbije.

Jedan od zahteva je i da se promeni uredba o "posebnim penzijama" kako bi bila usklađena sa važećim srpskim zakonima o policiji, radu i PIO Fondu.

Okupljeni radnici PU Severna Mitrovica rekli su u razgovoru za RSE da je ovo protest upozorenja i da su odlučili da odgovor od onih koji ovaj problem mogu rešiti sačekaju do 1. marta.

Radnici MUP
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:08:21 0:00
Direktan link

Zahtevi su upućeni predstavnicama MUP Srbije, načelniku Koordinacione uprave Slaviši Arsenijeviću, kosovskoj policiji i direktoru Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marku Đuriću.

Radnici su , nakratko, blokirali i ulaz u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici gde se nalazi i sedište Euleksa.

Današnji protest je prošo mirno i bez incidenata.

Inače, na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom, više od 280 bivših pripadnika MUP Srbije je do danas integrisano u Policiju Kosova.

Bivši pripadnici policije Srbije koji su prihvatili da budu deo Policije Kosova (PK), dobili su činove i unapređenja u četiri policijske stanice.

Iako bivši pripadnici MUP Srbije rade u opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom, oni su deo Policije Kosova i nose njene oznake na uniformama.

XS
SM
MD
LG