Dostupni linkovi

Protest poljoprivrednika: Drugi dan policijske blokade kod Čente


Poljoprivrednici blokirani blizu Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Poljoprivrednici blokirani blizu Beograda

Više od stotinu poljoprivrednika, kao i njihova mehanizacija, proveli su noć između utorka i srede pod policijskom blokadom kod mesta Čenta u Vojvodini četrdedeset kilometara od Beograda. Ovde su im put preprečile jake policijske snage, među kojiima su i jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, kao pripadnici žandarmerije.

Nezadovoljni planiranim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje su već ušle u parlamentarnu proceduru oni su iz svojih mesta širom Vojvodine, severne pokrajine u Srbiji, juče svojim traktorima krenuli u protestnu vožnju do Skupštine Srbije.

Osim kod Čente put ka Beogradu su policija im je onemogućila u više vojvođanskih mesta.

Zoran Stančić, paor iz mesta Nova Crnja, jedan je od mnogih koji je ovde proveo noć. Ili će sa kolegama stići do Beograda, ili će u Čenti bdeti sve dok iz procedure ne budu povučene, za poljoprivrednike, sporne izmene zakona.

“Bavim se isključivo poljoprivrednom i od toga živim. Dosta nam je teško ovde, ali nema nam veće kazne od predloga izmena zakona. To nam je najveća kazna što nas motiviše da ovde boravimo. Tu smo od utorka popodne od 16 sati. Noć smo proveli u traktorima, obližnjom restoranu i automobilima. Snalazimo se”, kaže Stančić.

FOTOGALERIJA


Đorđe Hrkalović rođeni je Beograđanin koji je odlučio da se u mestu Aleksandrovu bavi poljoprivredom. Otac je dvoje dece koji strahuje da bi, u slučaju izmene zakonske regulative, selo moglo biti uništeno. A sa njim i njegovo domaćinstvo.

“Ovo je isključivo da kažem narodni protest poljoprivrednika. Ne sviđa nam što postoje pokušaji politizacije. Neke stranke pokušavaju da pridobiju poene na osnovu naše muke. Mi ćemo biti ovde dok se naši zahtevi ne ispune. Nadamo se da će to biti što pre, ali smo spremni. Poneli smo toplu garderobu, ćebad, hranu. Da ostanemo ovde koliko bude potrebno. Dok nas ne puste, ili bar ne povuku predlog zakona”, kaže Hrkalović.

Ovde kod Čente je do paora pod policijskom blokadom stigla informacija da bi se njihovi predstavnici u narednim danima mogli susresti sa nadležnima u zgradi Vlade Srbije. To Vladimira Podinića, jednog od blokiranih paora iz okoline Čente, ostavlja u nadi da bi čitav problem mogao da se reši u korist nezadovoljnih poljoprivrednika.

“Radio sam u firmi i ostao sam bez posla,prebacio sam se na poljoprivredu. Nema puno svoje zemlje od države sam zakupio 11 hektara. Sad me znači teraju da ostanem bez toga. Živim sa pet članova porodice od toga samo otac prima penziju. Našem domaćinstvu preti potencijalna propast. Jedino sve da prodamo pa da se naselimo u Beograd. Ne znam šta bih tamo radio….. Kao i ostali tako i mi”, reči su Vladimira Podinića.

Za sada, nadležni i paori su u pat poziciji. Ono što zemljoradnici očekuju je poziv iz Ministarstva poljoprivrede i početak pregovora. Osim povlačenja iz Skupštine za njih spornih izmena zakona, traže i ostavku resorne ministarke Snežane Bogosavljević Bošković.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG