Dostupni linkovi

Protest medicinara: Zaustaviti medijsku hajku i hapšenja ljekara


Ljekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore i bolnice u Beranama protestovali su povodom privođenja ljekara u okviru istrage o slučaju inficiranih beba iz Bijelog Polja.

Poručili su da medijska hajka protiv medicinara treba pod hitno da prestane kao i hapšenja ljekara na način kako to nije rađeno ni sa najokorelijim kriminalcima. Vjeruju da će istraga pokazati ko je odgovoran ali i poručuju da veliki dio odgovornosti za ono što se desilo snosi sama država i ljudi u vrhu zdravstvenog sistema.

U Podgorici je protestovalo 50 ljekara i medicinskih radnika Kliničkog centra u čije ime je predsjednik Sindikata doktora medicine dr Vladimir Dobričanin pročitao pismo koje su uputili crnogorskoj javnosti .

Dobričanin podsjeća da su povod za protest privođenja ljekara u Bijelom Polju u Podgorici, povodom istrage o infekciji pet beba od kojih je jedna preminula.

„Svaki čovjek i svaka profesija ima granicu dostojanstva ispod koje ne smije ići. Mislim da je za nas i našu profesiju upravo sada taj trenutak. Narušavanjem digniteta ljekara i njihovim pretvaranjem u kriminalce pompeznim hapšenjima radi sopstvenog kredibiliteta i skidanja krivice sa sebe gubi se osnovna karika uspjeha u liječenju – a to je povjerenje pacijenta u svog doktora“, naveo je Dobričanin.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr. Milan Mijović, koji je bio na protestu u ponedjeljak, ocijenio je ranije da ima osnova za revolt zbog privođenja trojice kolega uzimajući u obzir da je upravo osoblje KCCG spasilo živote četvoro novorođenčadi primljenih iz bjelopoljske Opšte bolnice.

Direktor KCCG ističe da je u proteklom periodu pritisak medija i javnosti na medicinske ustanove rastao iz dana u dan i komplikovao i otežavao rad zdravstvenih radnika.

Ne bježimo od odgovornosti

Pored ljekara iz Podgorice, i Sindikat ljekara Opšte bolnice Berane organizovao je jednosatni štrajk upozorenja.

„Ovo je štrajk upozorenja protiv satanizacije naše profesije od strane medija i pojedinih NVO. Neposredan povod je neprimjereno hapšenje kolega iz KBC-a i Opšte bolnice u Bijelom Polju na jedan senzacionalistički način. Ne ulazimo u to ko je kriv jer za to postoje nadležne državne institucije kojima vjerujemo ali se oštro protivimo načinu na koji je to izvedeno. Težimo i da vratimo naš poljuljani ugled kao i da ukažemo na loš položaj naše struke“, kaže za RSE predsjednik Sindikata dr Igor Babić.

Niko od ljekara ne bježi od odgovornosti za propuste i greške kojih je bilo, kaže predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević, ali način na koji su proteklih dana hapšeni ljekari po Crnoj Gori nije prihvatljiv. Pavićević kaže da se ne smije zaboraviti da je u svemu ovome najodgovornija država.

„Vi ste svjedoci da se u Crnoj Gori za okorele kriminalce poštuje presumpcija nevinosti dok se pravosnažna presuda ne donese. Za zdravstvene radnike u Crnoj Gori to ne važi. I država je ta koja na kraju snosi odgovornost jer oni su ti koji moraju da kontrolišu proces rada. I sanitarne inspekcije i Institut za javno zdravlje. Postoji dakle veliki broj institucija koje su dužne da kontrolišu, recimo higijenu o kojoj se ovdje radilo u slučaju bjelopoljske bolnice. Na kraju krajeva, taj zdravstveni radnik koji radi u uslovima u kojima radi biće odgovoran i mi ne bježimo od toga ali molimo da budu prozvani i svi oni koji su odgovorni za situaciju u crnogorskom zdravstvu“, poručuje Pavićević.

No, ministar pravde Duško Marković ne vidi potrebu za današnjim protestom ljekara, niti je, napominje registrovao da se radilo o bilo kakvom skandaloznom privodjenju ljekara.

„Kao što se mi iz ukupne javnosti kada dođemo u zdravstvene ustanove ponašamo po njihovim pravilima i procedurama tako i oni treba da se podvrgnu pravilima koja važe za sve organe za sprovođenje zakona. Dakle, apsolutno ne razumijem taj protest niti vidim bilo kakvu skandaloznost i vjerujem da ćemo se naučiti da poštujemo pravila jer ona moraju biti jednaka za sve.“

Sutkinja za istrage suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac u nedjelju je, nakon saslušanja, bivšoj načelnici Odjeljenja za neonatologiju Haki Tahirović i bivšem načelniku Ginekološko-akušerskog odjeljenja Zvonku Puletiću odredila pritvor do 30 dana. Njima je nakon takve odluke pozlilo pa su prevezeni u bolnicu.

Nakon što je u ponedjeljak saslušan i bivši direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić biće zadržan u pritvoru do 48 sati.

U okviru istrage o infekciji beba krajem protekle sedmice saslušani su i ljekari Kliničkog centra Crne Gore Filip Vukmirović i Ljubinka Dragaš, kao i tehničar Saša Jovović. Nakon saslušanja oni su pušteni na slobodu.

Vrhovno državno tužilaštvo saopštilo je da postoji sumnja da su, u slučaju inficiranih beba iz Bijelog Polja, Vukmirović i Jovović izvršili krivično djelo nesavjestan rad u službi, a njihova koleginica Dragaš krivično djelo neprijavljivanja krivičnog djela i učinioca.

Za kraj dodajmo da će Odjeljenje ginekologije i akušerstva i odsjek neonatologije odjeljenja za pedijatriju Opšte bolnice Bijelo Polje, gdje su bebe inficirane od 30. decembra ponovo biti otvoreni za zdravstvene usluge, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

XS
SM
MD
LG