Dostupni linkovi

Protest boraca u Banjaluci: Ova populacija je na socijalnom dnu


Protesti boraca u Banjaluci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Protesti boraca u Banjaluci

Više od 2.000 demobilisanih boraca protestovalo je u petak u Banjaluci tražeći smjenu rukovodstva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) koje smatraju odgovornim za težak socijalni položaj te populacije. Dan ranije, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da su protesti veterana instrumentalizovani, da nemaju nikakve veze sa socijalnim problemima. Izrevoltirani borci zbog toga su proširili svoje zahtjeve tražeći, između ostalog, izmjenu Zakona o pravima boraca, reviziju privatizacije, ali i reviziju sudskih postupaka za kriminal i korupciju.

Istovremeno, vladajuće strukture RS nastavile su sa pritiscima i spinovanjem, potvrđujući da su se socijalnog bunta itekako uplašile.

Prolazeći kraj zgrade vlade RS, više od 2.000 demobilisanih boraca RS, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih prozivalo je entitetske vlasti optužujući ih za kriminal i korupciju, kao i težak položaj u kojem su se našli. Ova populacija ogorčena je činjenicom da je već godinama na samom socijalnom dnu, dok se, kako ističu, politička elita bogati na njihov račun.

Svoje nezadovoljstvo su iskazali i na mirnom skupu u banjalučkom parku Mladen Stojanović, gdje su progovorili o onome što ih decenijama muči - a što je rezultat nebrige vlasti.

„Nego smo ovdje što smo obespravljeni, što smo najmilije dali, a za nas niko ne pita. Uzimaju nam i ona prava koja treba da imamo. Mene ne može niko potplatiti da ja rušim ono za što je moj sin dao svoj život", kaže Rajka Vladušić, majka poginulog borca.


Ali predsjednik RS Milorad Dodik u ovoj obespravljenoj populaciji prepoznao je one koji ugrožavaju RS. Izabrali su, tvrdi, baš dan kada se u BiH, prije 22 godine, provodio referendum o odvajanju BiH iz Jugoslavije - što je za Dodika, kako je rekao, uvredljivo:

„Ti protesti imaju za cilj održavanje ili pružanje slike o nestabilnosti i nikakve veze nemaju sa činjenicom da neki od ljudi koji protestuju zaista imaju socijalne probleme, mi to razumijemo, ali je činjenica da se sve to instrumentalizuje i da se na taj način pokušava i od RS napraviti novi slučaj.“

Da li je RS novi slučaj, obespravljeni u parku nisu rekli, ali su priznali da su upravo vlasti od njih napravile slučajeve. I to teške, socijalne.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00
Direktan link

Osim smjene rukovodstva BORS-a, demobilisani borci RS traže od entitetskog parlamenta reviziju boračkih statusa, izmjenu Zakona o pravima boraca, reviziju privatizacije, zaposlenja za sebe i članove svojih porodica, besplatnu zdravstvenu zaštitu za borce, ali i odgovornost onih koji su opljačkali RS, te revidiranje rada entitetskog pravosuđa.

Borce su na protestima podržali i predstavnici drugih kategorija obespravljenih građana RS.

„Došli smo podržati ove borce, koji imaju stvarno opravadan razlog za to. Drugi razlog je to što su ovi borci isto nezaposleni. Zna se ko je kriv, ne treba okolišati – kriv je najvažniji čovjek u RS, a to je predsjednik Milorad Dodik", ističe predsjednik Udruženja nezaposlenih Banjaluka Slavko Čamber.

A dok su veterani na protestima poručivali da su dobili RS, a izgubili bitku protiv kriminalaca, režimska mašinerija punom parom nastavila je rad. Na društvenim mrežama osvanula je informacija o knjizi „Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologija prevrata“.

Djelo je pisala grupa od šest autora, izdavačka kuća je banjalučka Besjeda, a edicija Savez nezavisnih socijaldemokrata. U njoj se, osim potencijalnih scenarija za prevrat i puč, spominje nekoliko nevladinih organizacija i medija koji djeluju u RS, ali i pojedinaca koji su kritikovali vlast. Njihov zadatak je, tvrdi jedan od autora, da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključili u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka. Među njima se spominju i veterani RS, koje režim, u strahu za opstanak, identifikuje upravo kao mogući rušilački faktor.
XS
SM
MD
LG