Dostupni linkovi

Prosvjed seljaka: Malen odaziv, jasni zahtjevi


Prosvjed seljaka, 9. veljače 2012., Foto: Sandra Šimunović / CROPIX
Prosvjed seljaka, 9. veljače 2012., Foto: Sandra Šimunović / CROPIX
Malen odaziv, ali jasni zahtjevi – to je u petak karakteriziralo okupljanje seljaka nezadovoljnih najavama nove Vlade prema agraru.

„Mi želimo dati do znanja da je ovo prosvjed upozorenja, i da čvrsto stojimo – kao što smo prosvjedovali i prošle i pretprošle godine – da se ne može retroaktivno nama rezati – unazad! Tražimo pune iznose i da se plati do kraja ovog mjeseca, odnosno do početka proljetne sjetve“, kazao je predsjednik udruge „Brazda“ Matija Brlošić, koji je koordinirao prosvjede u Osječko-baranjskoj županiji.

Prosvjednici ne odustaju od zahtjeva da im se poticaji za prošlu i pretprošlu godinu u visini od oko 2,8 milijardi kuna isplate do kraja veljače kako bi se mogli pripremiti za proljetne radove, traže da ih primi premijer i objasni im što nova Vlada planira sa hrvatskim agrarom, i izuzetno su zabrinuti najavama da će najveće uštede u proračunu biti upravo na poljoprivredi, i to čak milijardu kuna.


Stjepan Kunovec
Stjepan Kunovec
„U prosvjedima na desetak lokacija sudjelovalo je oko 1000 seljaka sa između 200 i 300 traktora, prosvjed je protekao bez ikakvih incidenata i oko 14 sati počeli smo se razilaziti“, kaže za naš radio koordinator prosvjeda Stjepan Kunovec.

„Temperatura je negdje oko minus 10. Moram napomenuti da je na našem području ujutro oko 8 sati bila negdje oko minus 18 i postupno se dizala. Imali smo velikih problema sa paljenjem traktora, tako da veliki broj članova udruga iz središnje Hrvatske nije ni došao. Okupilo se tridesetak traktora na ovoj lokaciji kod Ivanić-grada, dok je drugi dio članova na zaobilaznici kod Siska. Mislim da je ovo dobar odaziv im jedna dobra poruka ministru i premijeru da ti ljudi koji su izašli van na minus 15 do 20 nisu izašli radi obijesti, nego radi izuzetno teškog stanja u kojem se nalaze“, naglasio je Kunovec.

Premijer obećao isplatu

Resorni ministar Tihomir Jakovina već je unaprijed seljački prosvjed nazvao ispolitiziranim i neutemeljenim, jer proračun – kaže - nije niti koncipiran do kraja. Seljaci odbijaju bilo kakve političke konotacije, ali upozoravaju kako od svojih zahtjeva – ne odustaju!

„Ako poticaji ne budu plaćeni do 29. veljače, jednoglasno je donesena odluka da se 1. ožujka stupa u prosvjede na području cijele Hrvatske“, navodi Stjepan Kunovec.
"U nedostatku poljoprivredne politike mi plaćamo narod da šute – najviše seljake, jer su oni glasačka mašinerija – i na taj način se umirovalo stanje u državi zadnjih 10 – 12 godina!“, ocjenjuje Stipan Bilić.

Nezavisni ekonomski analitičar Stipan Bilić za naš radio kaže kako ljudski razumije prosvjednike, jer poticaji koje traže iznose čak 40 posto vrijednosti njihove proizvodnje.

„A kod proizvodnje u poduzećima je to 12 posto! I sada – da bilo kome uzmete 40 posto vrijednosti od plaće – ljudski je da se buni! Međutim, postojeći sustav poticaja je plaćanje cijene što mi kao država nemamo strategiju poljoprivrede. I u nedostatku poljoprivredne politike mi plaćamo narod da šute – najviše seljake, jer su oni glasačka mašinerija – i na taj način se umirovalo stanje u državi zadnjih 10 – 12 godina!“, ocjenjuje Stipan Bilić.

Po njegovoj ocjeni, seljaci ne bi prosvjedovali da mogu potrebni novac dobiti od banaka. Međutim, bankama koje su preko 90 posto u stranom vlasništvu nije posebno stalo kreditirati bilo kakvu domaću proizvodnju, pa ni agrar, a država – konstatira Bilić – nije našla načina da ih na to motivira.

Premijer Zoran Milanović najavio je u četvrtak da će poticaji za prošlu godinu biti isplaćeni, jer da je to zakonska obaveza, a da će se o budućim poticajima morati razgovarati.

Poljoprivrednici su se u Brodsko-posavskoj župniji po velikoj hladnoći okupili na prosvjedima na tri lokacije - na županijskoj cesti u Rešetarima, u Lužanima kod izlaza na autocestu, te na državnoj cesti kod Velike Kopanice, dok se prosvjedi u Đakovštini održali na pet prosvjednih mjesta.
XS
SM
MD
LG