Dostupni linkovi

Prosvjed mljekara zbog otkupne cijene mlijeka


FOTOGALERIJA: Prosvjed seljaka, 17.veljače 2012.

Enis Zebić

Hrvatski seljaci, proizvođači mlijeka prosvjeduju pred nekoliko mlječnih industrija u središnjoj Hrvatskoj zbog toga što je najveći otkupljivač mlijeka, zagrebački „Dukat“ u francuskom vlasništvu, snizio otkupne cijene za seljake. Seljaci se neće razići dok ne dobiju staru cijenu, „Dukat“ odgovara da su prisiljeni na niže otkupne cijene, a Vlada ne želi razgovarati sa seljacima dok ne obustave prosvjede.

Prosvjedi u Zagrebu, Karlovcu i Bjelovaru – proizvođači mlijeka iz Međimurja, Slavonije i Zagorja s traktorima okupili su se pred „Dukatom“ na zagrebačkom Žitnjaku, bjelovarskom „Sirelom“ i karlovačkim KIM-om“, koji su također u „Dukatovom“ vlasništvu.

„Dukat“, koji je inače u francuskom vlasništvu, iskoristio je recesiju i nesnalaženje nove Vlade i jednostrano prekršio dogovor otkupljivača mlijeka, seljačkih udruga i Vlade o usklađivanju cijene mlijeka s onom u Europskoj uniji, i ponudio 2.30, na što seljaci ne pristaju.

Seljaci kažu kako hrvatski potrošači neće ostati bez mlijeka, jer francuski vlasnik hrvatsko mlijeko izvozi, a u Hrvatskoj prodaje mlijeko koje se mućka iz koncentrata uvezenog iz Francuske, dakle ista tužna priča kao i sa izvozom hrvatskog mesa, dok su na policama hrvatskih trgovina odmrznuti butovi krava zaklanih u Argentini još u prošlom stoljeću.

Na posebnoj konferenciji za novinare direktor “Dukata“ Alain Fontana pokušao je prosvjednike posvađati sa ostalim seljacima kojima „Dukat“ otkako traje prosvjed ne otkupljuje mlijeko:

„I zbog blokada koje su se dogodile na drugim našim pogonima nama je bio onemogućen normalan rad i normalno funkcioniranje. Dakle, naše cisterne nisu izlazile van na teren i zbog takvog onemogućenog djelovanja mi nismo uspjeli u ovih 4 dana pokupiti svo mlijeko našim kooperantima.“

Nema rješenja na pomolu

Seljaci su od srijede u prosvjedu, već su umorni jer rješenje nije na pomolu, i
ogorčeni zbog toga što mediji tvrde da je „Dukat“ blokiran, a nije, i jedva pristaju na razgovor s novinarima. Prišli smo dvojici mladića koji su se grijali u kabini traktora:

RSE: Kako ste dugo ovdje?

„Tri dana. Vidite i sami kakva je situacija – svi nas lažu. Izjavil je 'Dukat' da oni nemreju otkupljivat mleko, jer cisterne ne mogu u 'Dukat' jer je blokiran! Cisterne izlaze svaki dan, kamioni voze svaki dan, od prvog dana prosvjeda! „

RSE: Otkuda ste vi?

“Okolica Križevaca, Koprivničko-križevačka županija.“

RSE: Hoćete li mi se predstaviti?

„Ne bi. Znate, opasno je.“

Mirko Laslo
Mirko Laslo
RSE: Mogu li vas bar slikati?

„Ne, hvala.“

Vlada ne želi razgovarati sa seljacima dok ne obustave prosvjede, a seljaci ostaju na cestama dok se ne vrati stara cijena. „Dukat“ nije jedini otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, ali je najveći i seljaci se boje da će i drugi otkupljivači sniziti cijene, ako to uspije „Dukatu“.

Mirko Laslo iz Satnice Đakovačke za naš radio priča o tome – tko obire vrhnje sa mlijeka njihovih krava:

„Seljaci dobiju za litru mlijeka po 'Dukatovoj' ponudi 2,30 kuna. A oni prodaju jogurt koji je 1,8 decilitara za 2,60 kuna. Ono malo mlijeko od 0,2 decilitra što ide u kavu za 2,20 kuna! Kažu da nemaju dobit, da su imali svega 1 posto dobiti! Lažu! Oni su silnu paru u'vatili i ne mogu biti gubitnici,ali seljaci su veliki gubitnici!“

RSE: A što u ovoj situaciji očekujete od hrvatske Vlade i od resornog ministra?

Laslo: Kakvo je trenutno stanje, od naše Vlade i od resornog ministra ne očekujemo ništa! Nažalost, u izbornoj kampanji prije 3 mjeseca obećavali su kule i gradove – i poljoprivrednicima, i ovima i onima! A sada – prvi koje su izigrali – to su poljoprivrednici...
XS
SM
MD
LG