Dostupni linkovi

Đaci na raspustu bez knjižica, drugo polugodište pod znakom pitanja


Učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji mogli bi na polugodištu da ostanu bez đačkih knjižica, obzirom da su sindikati odlučili da nastave štrajk koji traje već šest nedelja. Nakon svega pitanje je i kako će početi drugo polugođe.

Oko 1.100 škola u Srbiji trenutno je u štrajku, časovi skraćeni na 30 minuta, a protest nastavnika nezadovoljnih platama i najavljenim smanjenjem zarada u prosveti biće nastavljen do eventualnog kompromisa sa vlastima.

Miodrag Skrobonja, iz Unije sindikata prosvete Srbije, rekao je za RSE da đaci 30. decembra, kada počinje zimski raspust, neće moći da dobiju knjižice ukoliko do tada vlast ne popusti.

“To znači da ćemo mi zaključiti ocene u dnevnicima ali da deca neće moći da dobiju knjižice. Zato što nećemo držati odeljenska veća koja su meritorna da ih verifikuju. Odlučili smo da nastavimo štrajk jer nam vlast ništa ne nudi. Gotovi smo ako ovu bitku izgubimo. O tome nema govora, posebno što smo otkrili da u budžetu za prosvetu postoji rezerva od nekoliko milijardi dinara”, poručio je Skrobonja.

Vlada Srbije odbila je predlog za mesečnu pomoć prosvetnim radnicima do 4.500 dinara, zbog čega je početak drugog polugodišta pod znakom pitanja.

Povodom štrajka prosvetara oglasio se predsednik Srbije Tomislav Nikolić i solidarisao se ministrom prosvete Srđanom Verbićem koji je odbio njihove zahteve.

"Štrajk prosvetara ide dotle da neki neće da upišu deci ocene. To nisam odobravao ni kada sam bio u opoziciji, ni kao čovek se s tim ne slažem. Ako imate kao oružje decu, treba da razmislite da li ste prosvetni radnik ili neko ko ima pravo da manipuliše", rekao je Nikolić.

Ovakvim kritikama predsednika države sindikalci u prosveti su šokirani.

“Zaprepašćeni smo da je predsednik Nikolić uzeo sebi za pravo da nam drži lekcije, jer je opšte poznato da upravo on ima problematičnu diplomu. To je stvarno zaprepašćujuće. Navodno brine o interesima dece, a morao bi da zna šta radimo i prouči problematiku. Mi upravo protestujemo da bi tako sprečili buduće štrajkove. Hoćemo obrazovni sistem da dovedemo u red i da ga postavimo na zdrave noge. Kada bio predsednik države to znao valjda ne bi davao takve izjave,” rekao je Miodrag Skrobonja.

Drugo polugodište počinje 20. januara, a još se ne zna se kako će se završiti prvo, da li i kako će propušteni časovi biti nadoknadjeni.

Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvete, kaže za RSE da će profesori u štrajku do dalje bojkotovati odeljenska veća.

„Samim tim drugo polugodište ne može početi, ako se regularno ne završi prvo. Ali sa druge strane, tu je ponovo naša ponuda da u narednih nekoliko nedelja vlada vidi šta može da nam ponudi. I da odgovori na naše zahteve.“

Kako je država ostala pri tvrdnji da u budžetu nema para za dodatna davanja, dve strane ostale su ukopane u svojim stavovima. Dok se situacija ne reši, zbog sukoba prosvetara i vlasti trenutno su na najvećem gubitku učenici.

Beograđana Marija Petrović (41), majka učenika četvrtog razreda osnovne škole, rekla je za RSE da neizvesnost loše utiče i na roditelje i na đake:

Marija Petrović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00
Direktan link

Sindikati u štrajku ostavili su Ministarstvu prosvete rok za dogovor do 19. januara, kako bi dan kasnije moglo da počne drugo polugođe. Sindikalni lideri skrenuli su pažnju da, kako tvrde, tokom štrajka inspekcija rada pojačano kontroliše škole, kao na primer u Kruševcu, Nišu i Zrenjaninu, ali su napomenuli da ih to neće omesti u nameri da nastave protest.

XS
SM
MD
LG