Dostupni linkovi

Proslava Bajrama u regiji: Dan vjere u Boga, razumijevanja i ljubavi


Islamski vjernici od utorka su počeli četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika - hadžijski Kurban bajram, na arapskom Eid al-Adha. U svim džamijama u utorak ujutro je klanjan bajram namaz.

Za islamske vjernike Kurban bajram je dan vjere u Boga, razumijevanja i ljubavi.

Za muslimane ovo je dan kada se milijuni vjernika okupljaju na najsvetijim mjestima kako bi obavili petu islamsku dužnost - hadž.

U Tuzli smo posjetili Rašida i Vasviju Omazić, hadžiju i hadžijincu koji su bili na hadžu gdje, kao su nam ispričali, stoje milijuni ljudi, svi u bijelom, jednaki bez obzira na boju kože, vjeru i naciju.

Kurbane koje su pripremili podijelili su siromašnima.

„Mi koji kurbane koljemo kažemo ovako: jedna trećina ide familiji, jedna trećina ide sirotinji, jedna trećina ostaje nama. Međutim, ja i moja hadžinica ostavljamo sebi jedan dobar ručak. Danas je puno gladnih. Sve to podijelimo“. Opširnije u prilogu Omazići na Bajram: Sve podijelimo sa gladnima.

„Klanjanjem Bajram namaza i prinošenjem kurbana, zahvaljujemo Allahu za sve ono što nam je podario u našim životima, a time se solidarišemo sa ljudima koji nisu bili u mogućnosti da zakolju kurban. Kao zajednica želimo da pomognemo siromašnim ljudima. Nastojimo kurban podijeliti i našim komšijama, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a s njima podijeliti i bajramske radosti i komšijske veze se ovih dana treba da ojačaju", rekao je Damir ef. Peštalić, glavni srebrenički imam, koji je predvodio bajram namaz u Bijeloj džamiji.

On je naglasio da su vjerski praznici prilika da se komšije viđaju, druže i razmjenjuju mišljenja.

„Kamo sreće da Bajram zajedno dočekujemo u Bijeloj džamiji, a Božić pred pravoslavnom crkvom. To je nešto što vjera od nas traži, ali se nadam da ćemo sa jednim razumijevanjem, dijalogom i pričom dostići taj stepen kada ćemo sve praznike dočekivati zajedno", poručio je Peštalić.

Zajedno sa nekoliko stotina vjernika, kurban Bajram namaz u Bijeloj džamiji klanjao je i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković. On je čestitao Bajram svim Bošnjacima islamske vjeroispovijesti.

„Ovo je prilika da pomognemo siromašnim i komšijama. To je znak da je naša vjera, prvenstveno miroljubiva i da na ovaj način želimo širiti mir“, rekao je Duraković.

I ove kao i ranijih godina Kurban bajaram se u porodici Bahrudina i Mevlide Poturović u Priboju slavi uz poštovanje svih islamskih običaja.

Bahrudin za RSE objašnjava da se za Kurban kupuje ovan, dan pre Bajrama, poželjno je da bude sa rogovima, mada nije neophodno. Pri kupovini se ne godi za cenu, mada može da se ne prihvati ako neko pretera.

Prvi dan Kurban Bajrama proslavlja se u krugu porodice. Domaćica Mevlida zadužena je pripremu svečanog ručka. Mevlida kaže da je za ovaj veliki islamski praznik vezan i običaj darivanja. Opširnije u prilogu Bajramski običaji u Srbiji.

FOTOGALERIJA: Dva miliona hodočasnika u Meki
XS
SM
MD
LG