Dostupni linkovi

Proslava Božića: Poruke mira u nemirna vremena


Pravoslavni Božić
Pravoslavni Božić

Veliki broj pravoslavnh vernika u Kragujevcu u sredu uveče je proslavilo Badnje veče po julijanskom kalendaru paljenjem badnjaka u Sabornom hramu, a u četvrtak ujutro je, na najradosniji hrišćanski praznik Božić, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, episkop šumadijski Jovan služo svetu liturgiju.

Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se proslavlja svečano i radosno uz želju da božanska ljubav ispuni srca hrišćana, i donese mir i spokoj u svetu.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:02 0:00
Direktan link


Rektor kragujevčke Bogoslovije sveti Jovan Zlatousti Zoran Krstić, kaže za naš program da Božić oduvek nosi poruku mira među ljudima i da je ta poruka aktuelna i u današnjim nemirnim vremenima isto kao i tokom prohujalih vekova.

“Božić je bio stalna poruka mira, i stalna poruka o miru. Na taj način su se i anđeli obratili pastirima koji su čuvali svoja stada oko Vitlejemske pećine - ‘Slava Bogu na visini, a na zemlji mir među ljudima dobre volje’. To je poruka koju svaki Božić nosi”, kaže Krstić.

Sveštenik Saborne crkve u Kragujevcu Zoran Vrbaški, kaže da Božić zbog toga predstavlja i praznik nade, koja je preko potrebna kategorija u svaremenom svetu.

“Ovaj praznik nas uči da sve što činimo, ako u slavu božiju činimo, to donosi stinski mir, koji je preko potreban današnjem svetu, koji je pun ratova, pre svega ratova u nama samima. Nema dana od Drugog svetskog rata da u svetu nije bilo oružanih sukoba i stradanja, čemu smo posebno svedoci u poslednje vreme”, kaže Vrbaški.

Pored odlaska u crkvu i molitivi proslava Božića u Srbiji podrazumeva iobilje posnih i mrsnih slanih jela, poslastica i pića što simbolizuje želju za bogatstvom tokom cele godine, abrojni prastari običaji neguju se i danas, prilagoeni savremenim uslovima života.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link

Iako će Božić u mnogim domaćinstvima proći bez tradicionalnog pečenog praseta, za koje je trebalo izdvojiti bar sedam osam hiljada, praznična trpeza, prilagođena sve slabijoj kupovnoj moći, ipak će biti raznovrsna.

XS
SM
MD
LG