Dostupni linkovi

Prošireni Panamski kanal otvoren i za gigantske brodove


Sa otvaranja Panamskog kanala
Sa otvaranja Panamskog kanala

U subotu je Panamski kanal otvoren i za gigantske brodove, prolaskom kineskog terentnog broda "Andronikos" javlja The Washington Post.

Konzorcijum zadužen za radove saopštio je nedavno da je obavljeno više od 2.000 testova i proba i da su rezultati pokazali da Panamski kanal "funkcioniše na svetskom nivou".

Radovi koji su koštali 5,2 milijarde dolara, trebalo je da budu završeni u oktobru 2014, ali su niz prekida radova i sporova oko rashoda doveli do nekoliko odlaganja.

U okviru proširenja uvedene su šire brodske prevodnice koje smanjuju čekanje i ubrzavaju prolazak brodova i omogućuju prolazak brodova većih od standarda "panamaks" (brodovi sa 3.500 kontejnera).

Taj standard je uveden 1914. godine kada je otvoren Panamski kanal, ali sada svjetskim okeanima plove mnogo veći brodovi, dugački i kao tri fudbalska terena s kapacitetom 2,5 puta većim od brodova "panamaks".

Brod "Andronikos" s kapacitetom od 9.400 kontejnera izabran je na lutriji, na kojoj su učestvovale kineska kompanija Kosko (Cosco) i norveška Valenijus Vilhemsen Lajns (Wallenius Wilhemsen Lines).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG