Dostupni linkovi

Sahrane žrtava napada u Parizu


Komemoracija Židovima u Bnei Braku u blizini Tel Aviva, nastradalim u prošlosedmičnom napadu u Francuskoj, 13. januar 2015
Komemoracija Židovima u Bnei Braku u blizini Tel Aviva, nastradalim u prošlosedmičnom napadu u Francuskoj, 13. januar 2015

Francuski predsjednik Francoise Holland i državni vrh prisustvovali su ispraćaju troje ubijenih policajaca, dok su najviši državni dužnosnici u Jeruzalemu bili na sahrani četvorice Židova ubijenih u košer trgovini u Parizu.

Ujedinjeni u tuzi, ali odlučni da ne dopuste da teror i mržnja nadvladaju razum i poštovanje prema drugom. Francuski predsjednik Francoise Holland je troje policajaca posthumno odlikovao Legijom časti.

Franck Brinsolara, Ahmed Merabet i Clariss Jean-Philippe ubijeni su tokom obavljanje dužnosti. Dvojica su čuvali novinare Charlie Hedbo, bili su gotovo članovi redakcije. Clarissa je ubijena dok je obavljala uviđaj, kako se smatralo obične prometne nesreće.

"Radikalni islam nema ništa sa vjerom, fanatici siju smrt i mržnju, a ubijeni policajci bili su oni koji su štitili našu slobodu i temelje Francuske", rekao je Holland na oproštaju njima u sjedištu pariške policije.

"Jednakost bratstvo i solidarnost nisu tek riječi naše himne, na taj način Francuske funkcinira", rekao je Holland, dodajući da "prijetnjama nije kraj, te da se francuski narodtreba suočiti s prijetnjama, i nastaviti s boriti za slobodu svih".

U Jeruzalemu je na sahrani četvorice ubijenih u trgovini košer hrane također bio državni vrh zemlje. Tijela ubijenih dopremljena su avionom iz Pariza u utorak ujutro, jer su njihove obitelji tako željele.

"Ovo nije način na koji smo vas željeli vidjeti ovdje. Moje je srce slomljeno, za vama plače cijela nacija", poručio je Ruven Rivlin, predsjednik Izraela.

Ubojstvo četvorice u trgovini šokiralo je pola milijunsku židovsku zajednicu u Francuskoj koja je najbrojnija u Evropi i dodatno pojačalo strah zbog rastućeg antisemitizma i prijetnji islamskih ekstremista.

Iraelski državni vrh ponovio je poziv Židovima da se vrate u svoju domovinu.

"Teror nas nikada nije zastraživao i nećemo dopstiti da nas ukroti", pojasnio je Rivlin.

Nova karikatura Muhameda

Francuski satirični list "Charlie Hebdo", koji je prošle sedmice bio meta terorističkog napada, u srijedu će uobičajeno izdati novi broj - prvi poslije ubistva nekoliko novinara i karikaturista pariskog nedjeljnika.

Magazin je u utorak uveče objavio naslovnu stranu na internetu, na kojoj je karikatura poslanika Muhameda koji, tužan, sa suzama u očima drži slogan "Je suis Charlie" (Ja sam Šarli) a ispod njega piše "Sve je oprošteno".

Autor ove karikature je Luz (Luc), jedan je preživjelih karikaturista prošlosedmičnog napada u Parizu.

Novi broj - koji će odati poštu žrtvama napada, karikaturistima lista Jeanu Cabutu, Georgesu Wolinskom, Stephaneu Charbonnieru, Bernardu Verlhacu - izaći će, zbog velike potražnje, u tri miliona, umjesto uobičajenih 60.000 primjeraka. Biće distribuiran u 25 zemalja.

"Ne popuštamo, jer onda sve što smo do sada radili ne bi imalo smisla", rekao je advokat sedmičnika Richard Malka i podsjetio da su crteži o Muhamedu i drugim vjerskim ličnostima uobičajena tema lista već godinama.

Richard Malka
Richard Malka

"Već 22 godine u svakom broju postoji neka karikatura pape, Isusa, katoličkih sveštenika, rabina, imama pa i Muhameda. Bilo bi neobično da u novom broju nema Muhamedovog crteža", naglasio je Malka.

Advokat lista je rekao da redakcija smatra da slogan "Ja sam Charlie" znači i "pravo na bogohuljenje" i dodao da "Charlie Hebdo" nije "list koji poziva na nasilje, već na smijeh", odbacujući kritike da nedjeljnik širi islamofobiju.

Prema njegovim riječima, skup koji je održan u nedjelju u Parizu izazvao je i osjećaj nelagodnosti novinara ovog lista.

"Mi se bavimo grotesknim pričama, nismo za konsenzuse već sami donosimo odluke i odjednom smo u centru svjetske pažnje", rekao je Malka i dodao da časopis ne kritikuje religiju kao takvu "već nepristojnost i relativizam pogrešnog vjerovanja" religije.

Podsjetimo, u napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije Charlie Hebdo, a ranjeno je 11 lica.

Nove trupe u Parizu

Najmanje 10.000 francuskih vojnika od utorka će biti raspoređeno kako bi se pojačala bezbjednost "najslabijih tačaka na teritoriji", javljaju agencije.

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian izjavio je da je predsjednik François Hollande "pozvao oružane snage da učestvuju u obezbjeđivanju osjetljivih tačaka na teritoriji", ukazujući na "opsežnost prijetnji" sa kojima je suočena ta zemlje.

Govoreći o "pravoj unutrašnjoj operaciji", ministar odbrane je rekao da je to "prvi put da je mobilizacija (francuskih snaga) tih razmjera izvedena na teritoriji zemlje".

Oko 5.000 policajaca i žandarma već je u ponedjeljak mobilisano kako bi štitili 717 škola i mjesta okupljanja Jevreja u Francuskoj, dok je nastavljena potraga za saučesnicima napadača iz Pariza.

Coulibaly na američkom popisu terorista

Amedy Coulibaly
Amedy Coulibaly

Amedy Coulibaly, kojeg je policija u petak likvidirala u akciji u supermarketu u pariškom predgrađu, gdje je ubio četiri osobe i držao nekoliko talaca, bio je na popisu terorista Sjedinjenih Američkih Država, objavila je mreža CNN, javlja Hina.

Coulibaly je na tom popisu bio "stanovito vrijeme", rekao je američki čelnik za CNN.

Ta televizijska kuća dodaje da je ime tog 32-godišnjeg džihadiste bilo na dugačkom popisu potencijalnih terorista (popis TIDE) s oko milion imena.

On je djelovao koordinirao sa Saidom i Cherifom Kouachijem koji su u srijedu ubili dvanaest ljudi u napadu na satirički magazin Charlie Hebdo u Parizu. Dvojicu braće su netom prije Amedyja Coulibalyja ubili pripadnici elitne jedinice francuske vojske koja je izvela akciju na štampariju u kojoj su se zabarikadirali u Dammartin-en-Goeleu, četrdesetak kilometara od Pariza.

Francuski premijer Manuel Valls u ponedjeljak je rekao da je Coulibaly "nesumnjivo imao pomagača".

Američke vlasti su ranije već potvrdile da su braća Kouachi "godinama" na američkoj crnoj listi terorizma.

XS
SM
MD
LG