Dostupni linkovi

Propagandna instrumentalizacija straha


NVO Pokret za neutralnost je u utorak ispred zgrade Skupštine, u okviru svoje anti-NATO kampanje, izveo performans koji je predstavljao pogubljenje čovjeka na koljenima, vezanih ruku i prekrivene glave.

Pokret za neutralnost se, uoči skupštinske rasprave o Predlogu rezolucije o podršci integraciji u NATO, obratio domaćoj javnosti performansom uznemirujuće forme koji je predstavljao simulaciju surovog pogubljenja koja posljednjih godina, nad nedužnim taocima, izvršavaju pripadnici ekstremnih islamista, čime se Pokret za neutralnost svrstao u organizacije koje su odsjecanje glave, u ovom slučaju simulirano, stavili u funkciju propagiranja svojih političkih ciljeva:

„Narode Crne Gore, otkud ti ideja da se miješaš u sukobe na drugom kraju planete. Otkud ti ideja da sprovodiš demokratiju u našoj zemlji. Mi vijekovima, sa vama nijesmo imali teritorijalnih sukoba. Nigdje se ne graničimo i vi naše probleme ne možete da razumijete, a ipak ste spremni da to malo vojnika pošaljete kod nas.“

Performans Pokreta za neutralnost bio je u potpunosti lišen argumentacije koja bi predstavljala legitimno zalaganje grupe građana za određenu ideju.

Umjesto toga, ova organizacija je pokušala da urođen strah ljudi za sopstvenu i bezbjednost najdražih stavi u funkciju svojih političkih ciljeva, a neimenovanu terorističku organizaciju pozicionira kao silu protiv koje se ne vrijedi boriti.

„Crna Goro, destabilizovaćeš zemlje o kojima ništa ne znaš. Destabilizovaćeš i Rusiju i Kinu, a to vama, kao malima, ne ide u prilog. Ukoliko želite da se upletete u kolo sa njima, morate znati da ćete platiti cijenu.“

Pokret za neutralnost je NVO koja se protivi učlanjenju Crne Gore u NATO za koju značajan dio javnosti smatra da se zapravo ne zalaže za neutralnost, već za što čvršći savez sa Rusijom za koju vlada uvjerenje da je glavni finansijer ove organizacije.

Takvo uvjerenje je dodatno učvršćeno izjavom novinara beogradske Politike, Miroslava Lazanskog da ga je direktor Pokreta za neutralnost Marko Milačić pitao za mogućnost dobijanja novca iz Rusije za anti-NATO propagandne projekte.

XS
SM
MD
LG