Dostupni linkovi

Pronašli ključ vječne mladosti


Ilustracija
Ilustracija
Besmrtnost ili vječna mladost cilj je potrage mnogih odavno, ali izgleda da su na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu došli najbliže od svih. Naime, istraživanje koje je proveo tim Stiva Horvata (Steve Horvath), profesora ljudske genetike i biostatike, otkrio je biološki sat ugrađen u ljudski organizam.

Naime, većina dijelova tijela stari jednakom brzinom kao cijeli organizam, a uvijek postoje neka tkiva i organi kod kojih je taj proces višestruko ubrzan.

Ispitivanjem skoro 8.000 uzoraka DNK iz pedesetak zdravih i tumorskih ćelija i tkiva, istraživači su pratili prirodni proces metilacije koji se razlikuje sa starenjem zbog hemijske modifikacije DNK.

Naučnici su otkrili da metilacija ukupno 353 markera DNK varira u odnosu na dob ispitanika, što je zapravo biološki sat ugrađen u naše tijelo koji određuje brzinu starenja pojedinih dijelova tijela i cijelog organizma.

Pronašli su da sat otkucava najbrže u dobi od 20 godina, da bi nakon toga počeo usporavati, ali još nisu sigurni uzrokuje li starenje promjene u DNK ili je zapravo obrnuto.

Istraživanja se nastavljaju u cilju pronalaska odgovora na to pitanje, pa u slučaju da DNK uzrokuje starenje, postoji mogućnost pronalaska načina da se taj sat "resetira" kako bi organizam prestao stariti i pomladio se.

Istraživanje je pokazalo da bolesna tkiva stare različitim brzinama, a fascinantan je podatak da su neke ćelije raka mozga kod djece imale biološku starost od 80 godina. Inače, karcinom prosječno ubrzava starenje organa za 36 godina.

Još jedan podatak iz studije daje nadu u vječnu mladost. Istraživači su uspjeli vratiti biološki sat na nulu kad su reprogramirali ćelije odrasle osobe u stanje vrlo slično onome koje je u matičnim ćelijama.
XS
SM
MD
LG