Dostupni linkovi

Pronađeno tijelo, nestali dječak Ognjen Rakočević se utopio


Izvlačenje tijela
Izvlačenje tijela

Policija je potvrdila da je na ušću Morače u Skadarsko jezero pronađeno beživotno tijelo jedanaestogodišnjeg Ognjena Rakočevića.

Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti utapanje, da na tijelu nema tragova nasilja, te da je tijelo u vodi bilo od 10 do 14 dana, što odgovara vremenu Ognjenovog nestanka.

U Nacionalnom parku "Skadarsko jezero", na mjestu gdje se Morača uliva u jezero, lovočuvar Nikola Ulićević je u nedjelju poslije 18 sati u vodi primjetio beživotno tijelo djeteta, a potom o tome obavijestio nadležne organe.

Ulićević je, kako kaže, odmah posumnjao da se radi o dječaku Ognjenu Rakočeviću sa problemom autizma, koji je iz svoje kuće u Podgorici nestao 4. maja u ranim jutarnjim satima i od tada mu se gubio svaki trag.

Lovočuvar Nikola Ulićević, foto: Savo Prelević
Lovočuvar Nikola Ulićević, foto: Savo Prelević

"Šest i petnaest je bilo kad sam ga je primjetio... Ali nijesam mogao odmah da pozovem policiju jer nijesam imao na računu...Ali sam bio tu svo vrijeme. Bila je kiša i nevrijeme. Ne možeš da shvatiš...ja imam osmoro djece i četrnaestoro unučadi, pa kad vidim ovo...sav sam se tresao. Dva tri puta sam obišao oko njega dok sam se uvjerio sto posto da bih mogao da pozovem nadležne. Jedno dva sata sam ja čunom (drvenom barkom) pratio tijelo u vodi dok nije došla policija. Policija je vrlo brzo došla", ispričao je Ulićević.

Pošto je policija na licu mjesta obavila zakonom predviđene radnje, Ognjenov otac Brano Rakočević je nakon izvlačenja tijela djeteta iz vode potvrdio da se radi o njegovom sinu.

Potom je, kako to nalaže zakonska procedura, državni tužilac izdao nalog da se izvrši obdukcija tijela na Odjeljenju za patologiju Kliničkog centra Crne Gore. Obdukcija je završena, potvrdila je portparolka policije Tamara Popović:

"Jutros je u prostorijama Kliničkog centra u Podgorici, na Odjeljenju za sudsku patologiju, izvršeno prepoznavanje beživotnog tijela koje je sinoć pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero. Nažalost, radi se o Ognjenu Rakočeviću starom jedanaest godina iz Podgorice koga su roditelji prepoznali. Jutros je, takođe po naogu državnog tužioca, u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, obavljena obdukcija tijela. Shodno saznanjima koje posjedujemo, preliminarni nalaz obdukcije je pokazao da je uzrok smrti utopljenje, da na tijelu nema tragova nasilja, te da je tijelo u vodi bilo od 10 do 14 dana što odgovara vremenu Ognjenovog nestanka", navela je portparolka.

Izvlačenje tijela, foto: Savo Prelević
Izvlačenje tijela, foto: Savo Prelević

Prethodnih dvanaest dana i noći otkako je dječak nestao, na široj teritoriji Podgorice vođena je najveća ikada organizovana potraga za nekom nestalom osobom u Crnoj Gori.

U akciji traženja učestvovao je veliki broj građana, policija, helikopterska jedinica MUP-a , pripadnici vojske i druge nadlžene službe. A ronioci su danima pretraživali korita rijeka Morača i Cijevna.

Iako su zvanični organi pozvali građane da dalju istragu prepuste institucijama, sve do nedjelje uveče je bez prestanka trajala akcija traženja Ognjena Rakočevića.

U ponedjeljak je minutom ćutanja počela prva sjednica Skupštine Glavnog grada u novoj zgradi gradskog parlamenta. Tako su odbornici odali poštu tragično stradalom sugrađaninu Ognjenu Rakočeviću.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da svi zajedno duguju neizmjernu zahvalnost građanima koji su tragali za Ognjenom i činili sve kako bi ponovo viđeli njegov osmjeh.

"Smrt vašeg najdražeg je ujedinila Crnu Goru oko solidarnosti, brige i građanskog duha i pokazala da je Crna Gora sačuvala svoju dušu i slogu. Čitava Crna Gora je sa vama", kazao je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

XS
SM
MD
LG