Dostupni linkovi

Promocija knjige: Svjedočanstvo o preživljavanju Ovčare i Vukovara


Sa promocije knjige u Zadru
Sa promocije knjige u Zadru
„Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ naziv je knjige koja je prošle godine u Hrvatskoj doživjela svoje drugo izdanje. Autor knjige je Vilim Karlović, bivši pripadnik Hrvatske vojske i jedna je od sedam preživjelih žrtava zločina na Ovčari kod Vukovara. On u ovoj knjizi opisuje najteža mučenja i zlostavljanja koja je preživio. Knjiga je u Hrvatskoj postala bestseller i prodana u 11.000 primjeraka. Do sada su održane brojne promocije knjige u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u inozemstvu.

Vilim Karlović, sa 20 godina, kao pripadnik Prve gardijske brigade „Tigrovi“ sudjelovao je u obrani Vukovara. Jedan je od malobrojnih koji je preživio pokolj na Ovčari i Veleprometu, a potom i zlostavljanja u Vukovaru, te premlaćivanja u logoru u Srbiji.

Sve to što je preživio Vilim je opisao u knjizi koja je izazvala veliku pozornost u Hrvatskoj i šire. On je danas na izdržavanju pravomoćne kazne u zatvoru u Lepoglavi, jer je nakon rata zbog kamatarenja, ucjena i prijetnji, ubio kuma. U vremenu dok je bio na slobodi, na jednoj od promocija svoje knjige, Vilim je izjavio:

„U prvo vrijeme uopće to nisam zamišljao kao knjigu. Nakon nekog vremena sam shvatio, kako sam iščitavao, da je to dobar materijal, da je to za knjigu. Kako sam sve više pisao i sve više se vraćao i čitao, shvatio sam koliko je to jedna nevjerovatna stvar i shvatio sam da bi to trebalo dati ljudima da čitaju.“

Knjiga je nastala prije nekoliko godina u zatvorskoj ćeliji. U knjizi Vilim iskreno i potresno svjedoči o svom životnom putu i o tome kako nikad ne treba gubiti vjeru i nadu:

„U toj samoći, čovjek se potpuno može vratiti u tu priču. Dok sam pisao, pogotovo kad bih legao u krevet i ponovo vraćao film što sam tijekom dana napisao, gotovo bi mi bilo kao da sam tamo.“

Vilim Karlović
Vilim Karlović
Vilim je o zločinu počinjenom na Ovčari pred Haškim tribunalom svjedočio pet, a pred beogradskim Sudom dva puta. Prenosimo dio iskaza pred Haškim trubinalom na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju:

Sudija: Kakvo je bilo ponašanje četnika dok ste bili u vukovarskoj kasarni?

Karlović: Ja ću to reći svojim riječnikom koji vjerovatno ne spada u neku gramatiku – totalno divljaštvo. Vidjelo se da se oni žele osvetiti na nama, od verbalnog, od ulaženja u autobuse. Jednostavno se vidjelo da su nam spremni nauditi.“

Iz promoviranja knjige izrastao je i projekt „Put vjere i nade“ u Hrvatskoj. Koordinatorica projekta Ines Grbić ističe kako je sam autor u knjizi dosta potencirao praštanje prema počiniteljima zločina:

„On u toj knjizi promiče i nekako potiče sve koje je susretao na svojim tribinama da uđu u taj proces praštanja, prvenstveno radi sebe. Naravno, kada se suoče sa činjenicom da je oprostiti izraz vlastite snage, da za to treba i puno Božje milosti i rada na sebi, da nije lako gledati neprijatelju u oči. Vilim se suočava i sa reakcijama ljudi koji su izgubili svoje najmilije u Vukovaru i na Ovčari i da ne mogu nikako odtolerirati i pohvalno gledati i na živote Mareta i Kineza koji su spasili Vilima.“

Mare i Kinez su dva srpska vojnika, Marko Ljuboja i Predrag Milojević, koji su pod prijetnjom oružjem, ugrožavajući vlastite živote, Vilima spasili od smrti.

Knjiga Vilima Karlovića
Knjiga Vilima Karlovića
Dok Vilim izdržava zatvorsku kaznu, knjigu promovira njegov saborac Srećko Karić. Na promociji, Srećko čita odlomke u kojima je opisano stravično mučenje zarobljenika.

„Pokušali smo i dok smo radili na knjizi – ja kao suautor – pokušali smo napraviti da knjiga ipak ne ide samo ka tome da čovjek na kraju, kako se kaže, natovaren mu je klavir, pa nema izlaza iz toga, nego ipak druga polovica knjige ide u blažem tonu, kako ne bi završilo samo na stradavanjima nego na pozitivnim porukama i na nekakvoj blagosti. Tako, evo, moguće je čitati, ali uvijek upozoravamo da su dobrih pedeset ili sto strana iznimno tragične i teške za čitanje.“

Knjiga je promovirana i u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Uz Vitez, Brčko, Prozor, knjiga je nedavno predstavljena i u Konjicu, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Franjevačkog samostana u Konjicu. Predsjednica konjičkog Napretka Antonela Blažević kaže kako je publika pozitivno reagirala na knjigu:

„Sve je prožeto nekom vjerom i nadom, odnosno, što u životu čovjek treba sve da proživi, a da na kraju ispadne ipak čovjekom. Mislim da su naši sugrađani koji su tu večer podijelili tu ispovijest sa čovjekom koji je sve to proživio, otišli zadovoljni, iako im se na licima vidjela tuga zbog svih stradavanja koja su možda i ono preživjeli. Iz svega toga mogla se izvući jako velika i vrijedna pouka – što znači kad čovjek u životu može preživjeti sve i svašta, a da na kraju ipak ne izgubi ni vjeru ni nadu – ono što vjerovatno čini čovjeka čovjekom.“

U zločinu na Ovčari kod Vukovara tijekom 1991. godine ubijeno je preko 200 civila i vojnika, uglavnom Hrvata. To je jedan od najvećih zločina počinjenih za vrijeme rata u Hrvatskoj.

Vijeće za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu, prije nešto više od dvije godine potvrdilo je presude za 11 osuđenih i petero oslobođenih u ovom predmetu, dok je dvoma osuđenima preinačilo presude. Presude su se kretale u rasponu od 11 do 20 godina zatvora.

***************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG