Dostupni linkovi

Promocija knjige „Kazna i zločin“: Revizionizam sve jači


Milivoj Bešlin
Milivoj Bešlin

U Srbiji u poslednjih nekoliko decenija je sve jači revizionizam čiji je zadatak da da legitimitet novim političkim elitama, ocenio je istoričar Milivoj Bešlin na novosadskoj promociji knjige „Kazna i zločin“, koja se bavi ratnim zločinima snaga kolaboracije u Srbiji. Reč je o knjizi istoričara Milana Radanovića.

Ova knjiga na više od 600 strana predstavlja arhivski materijal u vezi sa počinjenim zločinima četničkih formacija Draže Mihailovića i oružanih snaga Nedićeve vlade.

Na promociji knjige Milana Radanovića, istoričar Milivoj Bešlin ocenio je da u Srbiji snažan revizionizam je zapravo sredstvo u rukama političkih elita.

“Svaki režim pokušava da u prošlosti pronađe legitimaciju za svoja uverenja. Svaka društveno-politička formacija pokušava da nađe legitimaciju za svoje stavove. Kako stati na put ovakvoj tendenicji? Jedino tako što ćemo zaroniti u arhive i uraditi temeljna istraživanja. Istorijski revizionisti su posle 2000. godine dobili pravo da pišu udžbenike i da u njih stavljaju direktne laži i propagandu”, smatra on.

Bešlin dodaje da revizionizam falsifikuje istorijske činjenice.

“Ono što se dešava jestefalsifikovanje, zloupotreba istorije i rušenje elementarnih prinicipa istoriografskog zanata”, naglasio je on.

Suštinski problem u revizionističkim porcesima jeste to što marginalne stvari predstavljaju kao ključne za ocenu nečijih dela, kaže istoričar Srđan Milošević.

“Šta je to što je u čitavom istorijskom procesu ili delovanju nekih ličnosti ili pokreta, organizacija bitno, dakle ono što je suština njihovog delovanja? Ja sam siguran da je poznata činjenica da je Hitler bio vegetarijanac, dakle bio je osetljiv prema životinjama. Ali da li je to bitna karakteristika koja na bilo koji način menja njegov moralni profil ili način kako mi danas treba da percipiramo Hitlera?”, pita Milošević.

Autor knjige Milan Radanović navodi da je u njoj navedeni dokazi o masovnim zločinima četnika i Nedićevih pristalica o kojima ranije nije bilo reči u istoriografiji.

Radanović je rekao da je uspeo da pokupi informacije i o zločinima u leskovačkom okrugu gde su kolaborističke snage streljale simpatizere partizana ili ih predavale nemačkom Gestapou. On kaže da je ove zločine naređivao i Mihajlo Zotović, koji je 2009. godine rehabilitovan pred sudom u Prokuplju.

„Upravo ta njegova rehabilitacija nam na najbolji mogući način govori o Zakonu o rehabilitaciji i o sudskoj praksi rehabilitovanja saradnika okupatora“, istakao je on.

XS
SM
MD
LG