Dostupni linkovi

Kakve promjene donosi novi američki državni tajnik


John Kerry
John Kerry
Piše: Heather Maher, priredila: Mirjana Rakela

Novi američki državni tajnik John Kerry tokom vikenda telefonski je razgovarao sa svjetskim državnicima, uključujući i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa. Odluka o aktivnijoj politici prema Bliskom istoku prva je promjena u odnosu na njegovu prethodnicu. Koliko se Kerry može razlikovati od Hillary Clinton?

Hillary Clinton je redovito bilježila visoku popularnosti u anketama javnog mijenja širom svijeta. Smatrali su je "diplomatskom rock zvijezdom " dok je John Kerry utjelovljenje starog diplomatskog kova.

Po mnogo čemu, novi američki državna tajnik Kerry je drugačiji od svoje popularne prethodnice.

Martin Indyk iz Brookings instituta nedavno je opisao visokog, tmurnog lica, 69-godišnjeg Kerrya kao sliku i priliku ličnosti s jedne od američkih povijesnih portreta koji krase State Department.

Clinton je provela osam godina kao prva dama SAD-a i dodatnih osam kao senatorica prije dolaska u State Department. Opći stav u Washingtonu je da se Kerry tokom svoje 30-to godišnje karijere pripremao za ovu funkciju. Nije stoga čudo što je američki predsjednik Barack Obama rekao da "mu neće trebati jako puno vremena da se uhoda na novom radnom mjestu."

Bivši američki ambasador u NATO-u i dugogodišnji uposlenik State Departmenta Nicholas Burns ističe da ima povjerenje u Kerrya kao i u moć njegovog diplomatskog angažmana:

"On je bio predsjednik Odbora za vanjske poslova Senata, poznaje svjetske čelnike, proputovao je svijet i ima tri desetljeća iskustva u međunarodnoj politici. Za Sjedinjene Države je sreća da će imati tako iskusnu osobu na mjestu državnog tajnika“, ističe Burns.

Pa kako će se ponašati Kerry u samom vrhu diplomacije? On zna iskoristiti duge pregovore, dobar je „igrač“ i ne žuri s odlukama. On ima prirodnu jednostavnost u kontekstu sa stranim čelnicima i oprezan je oko korištenja sile "Ne možemo si priuštiti diplomaciju koju određuje vojska ili napadi bespilotnim letjelicama“ rekao je tokom saslušanja za funkciju državnog tajnika u Senatu.

On je fokusiran stvaranje što bolje slike Amerike u svijetu, kaže Indyk iz Brooking Instituta.

I Kerry, kao i njegova prethodnica, su u poltici pragmatici, oboje su usmjereni na rješavanje problema, kaže Thomas Carothers, direktor programa za demokraciju i vladavinu prava u Institutu za mir. Ali Kerry - koji je jednom odgodio je glasanje u Senatu da bi razgovarao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem - ima strpljenja za neobično duge „igre“.

"Mislim da je on tip osobe koja uživa u dugotrajnim pregovorima, ili pokušava doći do teških odluka u suradnji s drugima. U određenoj mjeri Hillary Clinton je bila, rekao bih „gruba“. Naravno, ona je bila vrlo djelotvorna, osoba na svom na mjestu. Ali čini mi se da nije stvarno željela široke pregovore više strana. U neke stvari je uključivala svoje zamjenike, a u nekim slučajevima se nije ni jače angažirala "

John Kerry
John Kerry
Neki analitičari naglašavaju da se to vidi i u tome što se nije aktivno uključila u izraelsko-palestinsko pitanje. Jedan od prvih Kerryevih zadataka će biti oživljavanje posustalog mirovnog procesa. Zato i ne ćudi da se već drugog radnog dana na funkciji, telefonski čuo i s Netanyahuom i s Abbasom.

Kada je riječ o prioritetima, s razlogom se Kerry nazvao "Obaminim dobrim vojnikom". U saslušanju u Senatu je jasno rekao da će "učiniti sve što je u njegovoj moći da nastavi put Hillary Clinton, te da ostvari predsjednikove vizije."Njegove izjave o vrućim pitanjima, od Afganistana do arapskog svijeta“, odjeknule su u Bijeloj kući.

Kerry "nije čovjek križarskih ratova", ocijena je znanstvene javnosti u Washingtonu.

Clinton mu je predala „štafetu“ i na posljednjoj press konferenciji kao tajnica, navela je nedovršene poslove koji ga čekaju: Sirija, iranski nuklearni program, Sjeverna Koreja koja ponovno prijeti nuklearnim testovima, prijenos ovlasti s američkih na lokalne snage u Afganistanu, i rastuća islamistička prijetnja u Sjevernoj Africi.

To nije sve, kaže Carothers iz Instituta za mir.

"Tu su i tradicionalna vanjskopolitička pitanja: odnos s Kinom i Rusijom, te dodatni napori da se konsolidiraju odnosi sa saveznicima u Aziji i Europi. Dakle, on je dobio pregršt problemima koji nemaju jednostavno rješenje."

Kerrya čeka uistinu težak posao, dodaje Nicholas Burns.

"On će se suočiti s vrlo složenim zadacima, počevši od stanja na Bliskom istoku, gdje je kriza višeslojna – rat u Siriji, odluka da li bi SAD trebale biti aktivnije ili ne u pomaganju sirijskoj opoziciji, do sadašnje političke krize u Egiptu, koja je destabiliziralu zemlju, i naravno odnosa s novom izraelskom vladom, a tu je i pitanje iranskog nuklearnog programa. To bi moglo biti i najveće sigurnosno pitanje ove godine. Dakle, Bliski Istok je bure baruta i bez sumnje biti će područje visokog interesa državnog tajnika Kerrya“ .

Kerry zna da nema vremena za gubljenje. Nakon što mu je Hillary Clinton službeno uručila ostavku 1. februara izjavio je „Jedva čekam da počnem raditi“.
XS
SM
MD
LG