Dostupni linkovi

Promena vlasti u Novom Sadu najviše škodi građanima


Ilustracija
Ilustracija
U Novom Sadu se nastavlja politička borba za promenu vlasti. Nakon što je vladajuću većinu napustio Srpski pokret obnove i pridružio se Srpskoj naprednoj stranci, koalicija oko Demokratske stranke više nema potrebnu većinu. Zahtev za smenu vlasti je u utorak predat skupštini Novog Sada.

Pored 15 odbornika Srpske napredne stranke, zahtev za smenu gradske vlasti traži i odbornička grupa "Svi za Novi Sad", koju čini Romska demokratska stranka i Srpski pokret obnove, s kojima je SNS u subotu potpisao memorandum o zajedničkom delovanju.

SPO je u petak uveče odlučio da napusti gradsku vlast u kojoj je bio sa demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Socijalističkom partijom Srbije.

Gradonačelnik Novog Sada će definitivno biti razrešen sa svoje dužnosti u narednih petnaest dana. On je uspeo sa svojim arogantnim i bahatim ponašanjem da rastera svoje koalicione partnere, među kojima je bio i SPO. Njegovo odsustvo želje da razgovara o ključnim problemima grada kao i o izmeni Statuta koji je usvojen u poršlom sazivu a protivzakonit je, nateralo nas da napustimo koaliciju“, kaže predstavnik Srpskog pokreta obnove,Vladimir Ilić.

Zahtevu su se pridružili i odbornici Demokratske stranke Srbije, i odbornička grupa "Novi Sad-odmah" koju čine odbornici Pokreta "Dveri", u međuvremenu isključeni iz te stranke, i jedan bivši odbornik vlaške partije Nijedan od ponuđenih odgovora, takođe isključen iz svoje stranke.

Sve te odborničke grupe zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je bar 40 od 78 odbornika koliko ima gradski parlament.

„Danas ćemo imati sastanak sa SPS-om. Ne očekujemo da odmah postignemo dogovor”, kaže predsednik gradskog ogranka SNS-a, Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da promena vlasti u gradu još nije izvesna i optužio dosadašnje koalicione partnere LSV i SPO da su krivi za raspad sadašnje većine.

Inače, SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS, SNS bi mogao formirati novu vladajuću većinu.

Politički analitičar, Duško Radosavljević kaže da će ova neizvesnost samo naškoditi građanima.

"Dosta se računa sa pritiskom centralne vlasti, što u odnosima, kad pričamo o vlasti na državnom nivou i na lokalu, nije dobro. Kada je reč o republičkom nivou sasvim su drugačije nadležnosti nego na lokalnom nivou. O tome mora da se vodi računa. Pokušajima svrgavanja jedne vlasti i instaliranje druge vlasti, zamene upravljačkog kadra - potrošićemo puno vremena i tako će proći mandatni period, a ovo nije dobro za građane. Mislim da u budućnosti treba promeniti način izbora odbornika na lokalu, da se pređe na većinski sistem”, kaže analitičar.
XS
SM
MD
LG